Σύνταξη: tourismtoday.gr

Παρόλο που η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες μόνο ορισμένες χώρες υποστήριξαν μια τέτοια ιδέα, ενώ άλλες συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα των χωρών ΕΕ/Σένγκεν που υποστηρίζουν την απαγόρευση εισόδου Ρώσων τουριστών περιλαμβάνει την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Από τις χώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Εσθονία έχει επιβάλει μερικούς από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στους Ρώσους.
Η Εσθονία έχει ήδη σταματήσει την έκδοση βίζας Σένγκεν σε πολίτες της Ρωσίας.
Επιπλέον, έχει απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα και σε Ρώσους που κατέχουν βίζα Σένγκεν Εσθονίας.

Εκτός από τη διακοπή της έκδοσης βίζας και την απαγόρευση εισόδου για τους Ρώσους, οι εσθονικές αρχές σχεδιάζουν επίσης να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε Ρώσους που διαθέτουν βίζα Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από άλλες χώρες.

Ομοίως, η Λετονία σταμάτησε επίσης την έκδοση βίζας στους Ρώσους . Οι λετονικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τη διασυνοριακή συμφωνία με τη Ρωσία την 1η Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevics, κάλεσε και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν μια τέτοια απόφαση και να ακυρώσουν τις βίζες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Η Λιθουανία σταμάτησε επίσης να χορηγεί βίζα σε πολίτες της Ρωσίας και ήταν μια από τις πρώτες χώρες που περιόρισε την έκδοση βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους.
Τον Φεβρουάριο, οι αρχές της Λιθουανίας δήλωσαν ότι η χώρα δεν θα εκδίδει πλέον βίζα για πολίτες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν ιατρική βοήθεια στη Λιθουανία.

Ενώ οι παραπάνω χώρες έχουν ήδη σταματήσει να εκδίδουν βίζα στους Ρώσους, η Φινλανδία δεν το έχει κάνει ακόμη.

Οι φινλανδικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα μειώσουν τον αριθμό των θεωρήσεων Σένγκεν που χορηγούνται στους Ρώσους κατά 90% από τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση, η Φινλανδία θα δεχτεί μόνο το 10% περίπου των αιτήσεων θεώρησης που υποβάλλονται από πολίτες της Ρωσίας.
Ωστόσο, τονίστηκε ότι οι βίζες Σένγκεν που έχουν ήδη εκδοθεί δεν θα ακυρωθούν.

Οι άλλες χώρες -Νορβηγία, Δανία και Πολωνία- εξέφρασαν επίσης την υποστήριξη τους στην ιδέα της απαγόρευσης των Ρώσων τουριστών.

Η Νορβηγία δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η χώρα θα αρχίσει να εφαρμόζει αυστηρότερους κανόνες βίζα για τους Ρώσους . Οι αρχές τόνισαν ότι οι Ρώσοι που υποβάλλουν αίτηση για βίζα θα δυσκολευτούν να εισέλθουν στη Νορβηγία καθώς οι αιτήσεις για τουριστική βίζα γενικά θα απορρίπτονται.

Η Δανία θέλει επίσης να περιορίσει τον αριθμό των τουριστικών βίζας που χορηγούνται στους Ρώσους.
Ωστόσο, ο Kaare Dybvad υπουργός Ένταξης της Δανίας, τόνισε ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή λύση για αυτό το θέμα.

Όπως και η Δανία, η Πολωνία υποστηρίζει επίσης την πρόταση για την καθιέρωση απαγόρευσης εισόδου σε όλη την ΕΕ για τους Ρώσους τουρίστες.
Ο Zbigniew Rau υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε τον Ιούλιο ότι η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη σε εκτεταμένες κυρώσεις, υποδηλώνοντας ότι υποστηρίζει αυτό το είδος δράσης.

Η απαγόρευση εισόδου σε όλη την ΕΕ για τουρίστες από τη Ρωσία υποστηρίχθηκε και από τις αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο αριθμός όσων αντιτίθενται σε μια τέτοια ιδέα δεν είναι μικρός. Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Solz, αρνήθηκε να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση. Είπε ότι οι αθώοι Ρώσοι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας των πράξεων του Πούτιν.