Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετές χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν ανακοίνωσαν ότι θα συντομεύσουν την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία ισχύουν για έως και 12 μήνες έως τώρα.

Η Επιτροπή πρότεινε να επιβάλουν όλα τα κράτη μέλη μια ενιαία περίοδο αποδοχής 270 ημερών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Ωστόσο, εξακολουθεί να εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει για τους δικούς της κανόνες και απαιτήσεις σχετικά με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Ποιες χώρες της ΕΕ και ζώνης Σένγκεν έχουν συντομεύσει της ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες χώρες που μείωσε την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πριν από περισσότερο από ένα μήνα, οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις 6 Δεκεμβρίου, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που αποδεικνύουν ότι ο κάτοχος έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου θα ισχύουν μόνο για εννέα μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί πριν από περισσότερους από εννέα μήνες θα πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση για να παραμείνει σε ισχύ το πάσο τους.

Ομοίως, η Τσεχία άλλαξε επίσης τους κανόνες της για το δελτίο εμβολιασμού. Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι από τον Ιανουάριο του 2022, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα μειωθεί από 12 σε 9 μήνες.
Για να ισχύει το πάσο μετά τον Ιανουάριο, θα πρέπει όλοι να λάβουν επιπλέον δόση εμβολίου.

Μια άλλη χώρα της ΕΕ που μείωσε την ισχύ των δελτίων εμβολιασμού είναι η Ολλανδία.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να συντομεύσουν την ισχύ του πιστοποιητικού από την 1η Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έλαβαν την τελευταία δόση εμβολίου πριν από περισσότερες από 270 ημέρες έχουν ακόμη χρόνο να λάβουν μια επιπλέον δόση και να ενημερώσουν το τρέχον πάσο τους.

Ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ορίστηκε επίσης και από τη Λετονία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι τα δελτία εμβολιασμού θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο εάν ο κάτοχος λάβει αναμνηστικό εμβόλιο σε περίπτωση που έχουν περάσει περισσότεροι από εννέα μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του.

Την ίδια απόφαση για τα δελτία εμβολιασμού έλαβε και η Ελλάδα. Η χώρα μας θα συντομεύσει την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα.
Όπως εξηγήθηκε ότι όσοι δεν λάβουν αναμνηστικό εμβόλιο εντός επτά μηνών θα θεωρούνται μη εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται σε περιορισμούς.

Οι αρχές στην Ιρλανδία ετοιμάζονται να εισαγάγουν νέους κανόνες για το πάσο εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει ενημερώσει το πάσο για τον COVID-19 για να συμπεριλάβει την αναμνηστική δόση.

Η Ελβετία είναι η πιο πρόσφατη χώρα που ανακοίνωσε ότι θα συντομεύσει την ισχύ των δελτίων εμβολιασμού.
Όπως και οι άλλες, η Ελβετία θα ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής και θα αναγνωρίσει μόνο τα δελτία εμβολιασμού που υποδεικνύουν ότι ο κάτοχος έχει λάβει την τελευταία δόση του εμβολίου εντός 270 ημερών.
Η ισχύς του πιστοποιητικού μπορεί να παραταθεί με τη λήψη πρόσθετης δόσης εμβολίου.

Η Ισλανδία εμπίπτει επίσης στη λίστα των χωρών που έχουν ανακοινώσει νέους κανόνες για τα δελτία εμβολιασμού, που ισχύουν ήδη από τις 15 Ιανουαρίου.