Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα τρία προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για δωρεάν διακοπές και εκδρομές για 67.500 δικαιούχους, με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό και τις παιδικές κατασκηνώσεις.

Τουρισμός για όλους

Μέχρι 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση θα είναι το ποσό επιδότησης που θα καλύπτεται στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού «Τουρισμός για όλους», σύμφωνα με πληροφορίες του Tourism Today. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που θα προγραμματίσουν οι δικαιούχοι να είναι τουλάχιστον 4, ωστόσο, οι ακριβείς όροι, καθώς και το εισοδηματικό όριο των ωφελουμένων, αναμένεται να αποσαφηνιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Τουρισμού.

Άλλωστε, η αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων, αποτελεί στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού στην κατεύθυνση στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες φέτος εξαιτίας των κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές ζημιές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είχε ενεργοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη θητεία της, με το υπουργείο Τουρισμού να προχωρά στην αναβίωσή του, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου, τη στήριξη της απασχόλησης και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Το πρόγραμμα, για την υπαγωγή στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα απευθύνεται σε 250.000 δικαιούχους και σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία.

Πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι η μόχλευση της αγοράς, εξασφαλίζοντας διακοπές χαμηλού κόστους σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα καλυφθούν από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Holiday vouchers

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να πληρούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν σε αυτές έτσι ώστε να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους εταιρικά κουπόνια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα διαθέσει η επιχείρηση για τη χορήγηση των holiday vouchers θα λογίζεται ως δαπάνες και θα εκπίπτει φορολογικά από τα έξοδα της εταιρείας. Αντίστοιχα, το ποσό με το οποίο θα ωφεληθεί ο εργαζόμενος για να κλείσει τις διακοπές του θα είναι αφορολόγητο. Τα συγκεκριμένα vouchers, κατά τις πληροφορίες, θα είναι στη λογική των δωροεπιταγών για αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ που προσφέρουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.

Κοινωνικός τουρισμός

Σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους θα απευθύνεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που «τρέχει» από των ΟΑΕΔ, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις 113.000 επιταγές που δεν ενεργοποιήθηκαν την περίοδο του προγράμματος 2019-2020, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού αναμένεται να προσεγγίσει τους 420.000.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «κλειδώνουν» από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ, πάντως, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, καθώς και κάμπινγκ.

Η «επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, ενώ προβλέπεται και ποσό συμμετοχής του ωφελούμενου ανάλογα με την περίπτωση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται για πρώτη φορά και η επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Τα προγράμματα του ΟΠΕΚΑ

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για δωρεάν διακοπές και εκδρομές για 67.500 δικαιούχους, με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό και τις παιδικές κατασκηνώσεις.

Ειδικότερα, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, στα ΚΕΠ όλης της χώρας οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής. Αποκλειστικά για το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, η υποβολή αιτήσεων γίνεται απ ευθείας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ έως και 26/06/2020.

Για το έτος 2020 θα υλοποιηθούν 4 προγράμματα ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης:

Κοινωνικός τουρισμός

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αφορά 50.000 δικαιούχους, στους οποίους θα δοθεί ατομικό δελτίο κοινωνικού τουρισμού και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας. Περιλαμβάνει διακοπές έως 6 ημερών (δηλαδή, μέχρι 5 διανυκτερεύσεις) κατά το χρονικό διάστημα από 6/7/2019 έως 10/5/2021.

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα

O ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ υλοποιεί για δεύτερη φορά φέτος παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, που αφορά την φιλοξενία 1.500 παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών, δικαιούχων του ΛΑΕ σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2020, ισχύει από 6-7-2020 έως 4-9-2020 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας.

Οι δικαιούχοι του παιδικού κατασκηνωτικού προγράμματος μπορούν να φιλοξενηθούν σε συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις, μέχρι 16 ημέρες (15 διανυκτερεύσεις), συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας άφιξης.

Ιαματικός τουρισμός

Το πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού έτους 2020 αφορά 3.500 δικαιούχους, συνταξιούχους του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982, όπως ισχύει, στους οποίους θα δοθεί ατομικό δελτίο ιαματικού τουρισμού.

Το πρόγραμμα ισχύει από 6-7-2020 έως 10-5-2021 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα) και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας, με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν και για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν χρήση του δελτίου ιαματικού τουρισμού μόνο για διαμονή (μέχρι 5 διανυκτερεύσεις) έως 10/5/2021. Παράλληλα μπορούν με τη διαμονή τους, να πραγματοποιούν μέχρι και 5 απλές λούσεις δωρεάν, είτε σε Υδροθεραπευτήριο εντός συμβεβλημένων ξενοδοχείων, είτε σε συμβεβλημένες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών.

Η διαδικασία κράτησης δωματίου σε τουριστικό κατάλυμα, καταχώρηση της κράτησης και παραλαβής των δελτίων ιαματικού τουρισμού είναι όμοια με εκείνη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Εκδρομικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά 12.500 δικαιούχους, περιλαμβάνει τετραήμερες εκδρομές (3 διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα) σε συμβεβλημένα, με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, τουριστικά γραφεία και ισχύει από 6/7/2020 έως 10/5/2021 (ημερομηνία έναρξης της τελευταίας εκδρομής του έτους).

Στις εκδρομές πρέπει να προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες (κατ’ ελάχιστον):

  • Μεταφορά από και προς την αφετηρία και από και προς τους τοπικούς προορισμούς.
  • Διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις σε δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και πρωινό, σε καταλύματα νομίμως λειτουργούντα, κατηγορίας δύο αστέρων (2*) και άνω για τα ξενοδοχεία, τριών και τεσσάρων κλειδιών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα.
  • Ασφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.

Οι εκδρομές περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα (μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι κ.α.), πραγματοποιούνται σε προορισμούς όλης της χώρας και οι εκδρομείς διακινούνται μόνο εντός των ορίων της.

Οι εκδρομές μπορούν να είναι μικτές ή αμιγείς, δηλ. μπορεί να είναι οργανωμένες εκ των προτέρων και οι κάτοχοι των δελτίων εκδρομικού προγράμματος έτους 2019 να εντάσσονται ως μέλη στην ομάδα της οργανωμένης εκδρομής ή να οργανώνονται ειδικά για τους κατόχους των δελτίων του εκδρομικού προγράμματος.

Εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση.