Το 2007 ο ξενοδοχειακός όμιλος Fattal Hotel Chain με έδρα στο Tel Aviv βγαίνει από τα σύνολα του Ισραήλ και κάνει την πρώτη του επένδυση σε ευρωπαϊκό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ανοίγοντας εκεί το πρώτο του ξενοδοχείο.
Από τότε η ισραηλινή αλυσίδα επεκτάθηκε όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία.
Στα σχέδιά του ήταν η τοποθέτηση και στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Το στρατηγικό πλάνο για είσοδο στον εγχώριο τουρισμό, σε μια περίοδο που η τουριστική ζήτηση, οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό και οι εισπράξεις καταγράφουν συνεχή ρεκόρ, είχε ως πρώτο στόχο την Αθήνα.
Ο όμιλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για τη μίσθωση του ακινήτου επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω που στέγαζε μέχρι το 2010 το Esperia Palace. Το μηνιαίο μίσθωμα κατά τις πληροφορίες ανήλθε κοντά στις 95,8 χιλιάδες ευρώ.
Όσον αφορά τους άλλους δύο διεκδικητές που κατέθεσαν φάκελο στο διαγωνισμό του ΕΦΚΑ, με κλειστές προσφορές, η λιβανέζικων συμφερόντων Yasbek- η οποία ήδη έχει μισθώσει στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας για 30 χρόνια το κτίριο από τον ΕΦΚΑ με σκοπό τη μετατροπή του σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα- φέρεται να προσέφερε μίσθωμα 94,25 χιλ. ευρώ το μήνα, ενώ το κοινό σχήμα Βερούκα- Accor τίμημα κοντά στα 90 χιλ. ευρώ.
Σήμερα ο ξενοδοχειακός όμιλος Fattal Hotel είναι ο μεγαλύτερος του Ισραήλ με 39 ξενοδοχεία και περισσότερα από 35 χιλιάδες δωμάτια στο χαρτοφυλάκιό του.
Συνολικά, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, απασχολεί 14 χιλιάδες υπαλλήλους. Στην Ευρώπη διαχειρίζεται πάνω από 150 ξενοδοχεία υπό την επωνυμία Leonardo.
Πήρε την ονομασία του από τον ιδρυτή της αλυσίδας David Fattal. Ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του ως σερβιτόρος, όμως κέρδισε γρήγορα υψηλότερες θέσεις.
Το 1984, σε ηλικία 27 ετών, τέθηκε βοηθός Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου Dan Accadia στην πόλη Herzliya και λίγα χρόνια αργότερα έγινε γενικός διευθυντής του King Solomon’s Palace στο Eilat. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1998, ο David ίδρυσε τη ξενοδοχειακή του επιχείρηση Fattal Hotels, αναλαμβάνοντας επίσης το διάσημο Meridien Hotel στο Eilat.
Το 2009, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα από τις μεγαλύτερα deals στην τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ με την εξαγορά 12 μονάδων από το Azorim και έτσι έγινε η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα της χώρας.
Το 2013 η αλυσίδα απέκτησε το γερμανικό όμιλο Queens Moat Houses Holding, προσθέτοντας έτσι στο δυναμικό του επιπλέον είκοσι ξενοδοχεία στη Γερμανία. Όπως αναφέρει ο όμιλος, στόχος ήταν να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε άλλους προορισμούς.
Ο όμιλος διαθέτει τα εμπορικά σήματα Leonardo, υπό το οποίο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει και το Esperia Palace με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς και από τα εμπορικά σήματα Herods, U Hotels, Hotel Rothschild 22 και NYX Hotels.
Το πρότζεκτ των πέντε αστέρων
Όπως αναφερόταν στη σχετική προκήρυξη του ΕΦΚΑ για το Esperia, ο ανάδοχος να προβεί σε εκτέλεση εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του ακινήτου, ελάχιστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, ώστε το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει με προδιαγραφές πεντάστερης μονάδας.
Ο χρόνος εκμίσθωσης του ακινήτου καθορίζεται σε 30 έτη, με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα έτη με συμφωνία των δύο μερών.
Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα, που αποτέλεσε και τη βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσίας του διαγωνισμού ήταν 54 χιλ. ευρώ, που περιλαμβάνει το σύνολο του ακινήτου και τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Επιπλέον οριζόταν πως θα καταβάλλεται ετήσιο μεταβλητό μίσθωμα, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 1,2% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του αναδόχου, εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 6 εκατ. σε ένα οικονομικό έτος.
Ως υποψήφιοι επενδυτές στο διαγωνισμό του ΕΦΚΑ για την αναβίωση του Esperia Palace είχαν ακουστεί διάφορα ονόματα, όπως της Dimera του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, η Grivalia Properties, η Εθνική Πανγαία, η Hard Rock International, το ενδιαφέρον όμως τελικά ήταν χαμηλότερο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ανακατασκευής, όπως εξηγούσαν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς.
Εντούτοις, παρά τις επενδύσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επαναλειτουργία της μονάδας, καθώς το Esperia μένει κλειστό εδώ και εννέα χρόνια, η κεντρική θέση του ακινήτου θεωρείται πλεονέκτημα, σε μια χρονική συγκυρία όπου το ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας έχει ενισχυθεί σημαντικά (με τις επενδύσεις της Λάμψα στο Σύνταγμα, το άνοιγμα του Grand Hyatt Athens στη Συγγρού, την επέκταση της αμερικανική αλυσίδας Wyndham, τις επενδύσεις ανακαίνισης σε υφιστάμενες πεντάστερες μονάδες κ.ά).
πηγή: capital.gr