Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Λονδίνο δεν είναι πλέον ο αγαπημένος προορισμός shopping στην Ευρώπη για τους ταξιδιώτες, λόγω φόρων, όπως αποκαλύπτει έρευνα από την Global Blue.
Πλέον οι τουρίστες εκτός Ευρώπης ταξιδεύουν όλο και περισσότερο το Παρίσι,  το Μιλάνο και τη Μαδρίτη, ιδίως αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε τα αφορολόγητα ψώνια μετά το Brexit.

Περίπου 162.000 τουρίστες χρειάστηκαν επιστροφή ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 και τώρα, το ένα πέμπτο αυτών επωφελούνται από τις εκπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπου η φοροαπαλλαγή εξακολουθεί να ισχύει.
Η φοροαπαλλαγή επιστρέψει σε τουρίστες χρήματα που πληρώνουν για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, δεδομένου ότι δεν είναι κάτοικοι ή πολίτες της ΕΕ.

Το Brexit οδηγεί σε αύξηση των δαπανών για ξένους τουρίστες στην ΕΕ

Οι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην ΕΕ για ψώνια, με περίπου 34.000 να δαπανούν κατά μέσο όρο 3.800 ευρώ ανά άτομο το 2023, αυξημένα 31% σε σύγκριση με το 2019, όταν οι δαπάνες ήταν 2.900 ευρώ ανά άτομο.

Οι δύο χώρες με το υψηλότερο μερίδιο ξένων δαπανών είναι η Γαλλία και η Ιταλία,  καθώς τα δύο τρίτα όσων επισκέπτονται την ΕΕ για αγορές ξοδεύουν τα χρήματα τους σε αυτές. Ο τομέας του λιανικού εμπορίου της Ισπανίας γνωρίζει επίσης άνοδο.

Σύμφωνα με την New West End Company -ομάδα που εκπροσωπεί το Λονδίνο ως τουριστικό προορισμό- το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επαναφέρει τη φορολογική ελάφρυνση μετά το 2020, έχει κοστίσει στην πόλη πολύ ακριβότερο κόστος διαβίωσης.
Το Γραφείο για την Ευθύνη του Προϋπολογισμού (OBR), το οποίο είναι ο παρατηρητής των κυβερνητικών δαπανών, ανέθεσε μια ανεξάρτητη ανάλυση για το 2020 και το 2024. Η αρχή εκτιμά ότι 537 εκατ. ευρώ θα ωφελήσουν τα δημόσια οικονομικά από πέρυσι.

Όπως υπογραμμίζεται “εάν θέλουμε οι βρετανικές επωνυμίες να μπορούν να επενδύουν σε θέσεις εργασίας, καταστήματα και ανθρώπους, πρέπει να δελεάσουμε ξένους αγοραστές να ξοδέψουν χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό απαιτεί να τους προσφέρουμε την ίδια αφορολόγητη πολιτική που απολαμβάνουν στον υπόλοιπο κόσμο”.

Οι κορυφαίοι ταξιδιώτες για shopping σε Βρετανία

Η πλειονότητα του συνόλου των δαπανών σε Βρετανία προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής (33%) και ακολουθούν οι Αμερικανοί (19%).

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι που ήταν οι κορυφαίοι διεθνείς ταξιδιώτες για shopping, έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Ο αριθμός τους είναι πλέον λιγότερος από τους μισούς σε σχέση με πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Πέρυσι, οι μάρκες πολυτελείας και μόδας στο Λονδίνο κάλεσαν την κυβέρνηση να επαναφέρει τη φοροαπαλλαγή, προειδοποιώντας για τη μετακίνηση των αγοραστών προς την ΕΕ.

Το μέτρο κόστισε απώλειες σε επιχειρήσεις και ανάγκασε ορισμένους λιανοπωλητές να κλείσουν ορισμένα από τα καταστήματα τους.
Οι αγοραστές εκτός ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να πληρώσουν φόρο 20% για τα είδη που αγοράζουν στη χώρα.