Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Γερμανοί τουρίστες δίνουν το ρυθμό στα ταξίδια σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, μετά την πανδημία. Είτε σε Βόρεια Αμερική, σε Καραϊβική ή πιο πρόσφατα σε Ασία οι Γερμανοί επιστρέφουν δυναμικά στα μακρινά ταξίδια.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), δείχνουν ξεκάθαρα την τάση.
Η ανάκαμψη του τουρισμού παγκοσμίως έχει πρόσφατα αποκτήσει σημαντική ταχύτητα. Ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παγκοσμίως ήταν ακόμη 34,3% κάτω από τα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2022, το χάσμα σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα μειώθηκε σε μόλις 20% το πρώτο τρίμηνο.

Η διαφορά με το 2019 κλείνει γρήγορα

Η αιτία είναι προφανής. Καθώς οι περιορισμοί του κορωνοϊού καταργήθηκαν ολοένα και περισσότερο, οι κρατήσεις μεγάλων αποστάσεων έχουν αυξηθεί.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα -όπως επιβεβαιώνουν οι τουριστικοί πράκτορες- στην Ασία-Ειρηνικό. Η περιοχή είδε το χάσμα να μειώνεται από 73% τέλη 2022 σε 46% τέλος Μαρτίου 2023, αφού άνοιξαν βασικοί προορισμοί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι προορισμοί που άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες νωρίτερα τα πάνε, φυσικά, ακόμη καλύτερα.

  • Η Ευρώπη (από -20% σε -10%), η Αφρική (από -32% σε -12%) και η Αμερική (από -35% σε -14%) έχουν ήδη επιστρέψει σχεδόν στα κανονικά επίπεδα μετά από το πρώτο 3μηνο του 2023.
  • Η Μέση Ανατολή βρίσκεται ακόμη και 15% πάνω από την περίοδο πριν από την κρίση το 2019 στις 31 Μαρτίου.

Ακόμη και αν το πρώτο τρίμηνο είναι πιο σημαντικό για τους ηλιόλουστους προορισμούς στην Καραϊβική και την Ασία από ό,τι για τη Βόρεια Αμερική, η τάση είναι αδιαμφισβήτητη και σε αυτό συμβάλλουν οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία. Σημαντικοί προορισμοί μεγάλων αποστάσεων ανακάμπτουν με αυξανόμενο ρυθμό, σύμφωνα με το TravelTalk.

Βηματοδότης η γερμανική αγορά

Όπως και το προηγούμενο έτος, οι Γερμανοί τουρίστες σε αυτές τις περιοχές πλησίασαν στο “κανονικό επίπεδο” σε σχέση με τους συνολικούς ταξιδιώτες σε αυτές τις χώρες.
Εξαίρεση φέτος αποτελούν οι προορισμοί στην αμερικανική ήπειρο και την Καραϊβική, οι οποίοι σημείωσαν επίσης ισχυρή αύξηση από άλλες αγορές προέλευσης το 2022.

Η καθυστερημένη Ασία

Οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού καθυστέρησαν σχετικά να ανοίξουν πλήρως τα σύνορά τους το 2022, αλλά τώρα βιώνουν ένα κύμα ζήτησης.

Τα γερμανικά τριμηνιαία στοιχεία επισκέψεων στην Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη έχουν ήδη φθάσει σε επίπεδα άνω των τριών τετάρτων των επιπέδων του 2019. Η Ινδία, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη σημειώνουν επίσης σημαντικά κέρδη.

Βόρεια Αμερική και Καραϊβική

Η Βόρεια Αμερική και η Καραϊβική, στις οποίες ήταν ήδη καλό να ταξιδέψει κανείς πέρυσι, συνεχίζουν να ανακάμπτουν το πρώτο τρίμηνο, αλλά όχι τόσο ακανόνιστα όσο η Ασία (και η Νότια Αφρική, εδώ που τα λέμε).

Ειδική περίπτωση η Κούβα

Το νησί της Καραϊβικής Κούβα, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σχέση με το προ κρίσης επίπεδο του, λόγω του αμερικανικού εμπάργκο και των δυσχερειών στην προσφορά.
Αυτό ισχύει ιδίως για τον αριθμό των Γερμανών επισκεπτών, ο οποίος επί του παρόντος εξακολουθεί να είναι μόνο το ένα τρίτο των στοιχείων του 2019.