του Χάρη Ντιγριντάκη

Αρχίζει η μάχη για την απόκτηση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, δεδομένου ότι δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η εντολή να υπογραφεί το waiver agreement (το σύμφωνο συγκατάθεσης όλων των υφιστάμενων μετόχων για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου (30%) που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ).

Σημειώνεται ότι το waiver αποτελεί το κλειδί επιτάχυνσης του διαγωνισμού, που δύναται να συγκεντρώσει ποσό άνω των 1,2 δις. ευρώ για τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday.gr ήδη οι Καναδοί της AviAlliance που ανήκει στο fund PSP Investments που διαθέτουν το 40% και ο όμιλος Καπελούζου (5%) έχουν «ανάψει το πράσινο φως» δίνοντας την έγκριση τους και καθυστερούσε προκλητικά η πρότερη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εγείροντας παράλληλα αξιώσεις για επιπλέον θέση το ΔΣ του αεροδρομίου.

Πλέον οι επενδυτές δεν είναι λίγοι και οι προϋποθέσεις δείχνουν ότι όσοι προσέλθουν στην διαδικασία, που σε πρώτη φάση τελεσφορεί στις 29 Οκτωβρίου, οφείλουν να διαθέτουν γερά πορτοφόλια.

Οι υψηλές επιδόσεις του αεροδρομίου τα τελευταία έτη οδήγησαν το καναδικό fund (Η PSP Investments, διαχειρίζεται σημαντικό χαρτοφυλάκιο αξιών, που περιλαμβάνει μερίδια σε τράπεζες, χρυσωρυχεία, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, εταιρείες παραγωγής ενέργειας, διαχειριστές υποδομών και εταιρείες real estate, το οποίο φθάνει σε αξία σχεδόν τα 50 δισ. ευρώ) να εκδηλώσει σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ενδιαφέρον του και για την απόκτηση του επιπλέον 30% του ΔΑΑ, που πλέον πωλείται στη διαδικασία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό του δημοσίου παραμένει στο Υπερταμείο.