Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το υψηλότερο κόστος παραμένει ο ισχυρότερος λόγος για τον οποίο ο τομέας συναντήσεων και εκδηλώσεων (MICE) έχει δει μια πιο αργή ανάκαμψη από την πανδημία.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα από το Global DMC Partners (GDP) που παρουσιάζει τις τρέχουσες προκλήσεις σε ταξίδια MICE, από τη βιωσιμότητα έως τις τάσεις προσλήψεων και πολλά άλλα.

  • Το 88% είπε ότι οι προϋπολογισμοί του έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού.
  • Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων επηρεάζει την πλειοψηφία των διοργανωτών εκδηλώσεων (68%).

Προγραμματιστές εκδηλώσεων επιλέγουν πλέον να φιλοξενούν εκδηλώσεις σε προορισμούς που είναι πιο κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η πλειονότητα των συμμετεχόντων. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος.
Επίσης, χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς, όπως ταξίδια με τρένο αντί με αεροπλάνο.

  • Το 47% των προγραμματιστών εκδηλώσεων ανέφερε αύξηση στον προϋπολογισμό του κατά το τελευταίο έτος.
  • Περίπου το 15% των σχεδιαστών βλέπουν επίσης τους προϋπολογισμούς τους για το 2023 να αυξάνονται.

Οι προσωπικές εκδηλώσεις επιστρέφουν

Αυτό που δεν προκαλεί έκπληξη για τον τομέα MICE αυτή τη στιγμή είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των προγραμματιστών (66%) ανέφερε ότι οι προσωπικές εκδηλώσεις βλέπουν τα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα προσέλευσης από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η δημοτικότητα των προσωπικών εκδηλώσεων έχει ωθήσει πολλούς σχεδιαστές (53%) να φιλοξενούν μόνο διαπροσωπικές εκδηλώσεις, χωρίς εικονική επιλογή.
Τα υβριδικά στοιχεία εξακολουθούν να ενσωματώνονται, αλλά πολλές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αυτοπροσώπως φέτος και μετά.

Κορυφαίες οι πολιτικές ακυρώσεων και επανακρατήσεων

Όταν οι σχεδιαστές MICE διαπραγματεύονται μια σύμβαση με έναν χώρο εκδήλωσης, σχεδόν οι μισοί (48%) αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές ακύρωσης ή επανακράτησης είναι τα πιο σημαντικά μέρη του συμβολαίου.
Αυτή η τακτική αυξάνεται σε ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία μετά την πανδημία του COVID-19.

Τα ξενοδοχεία ζητούν υψηλότερη προκαταβολή εκ των προτέρων κατά τον προγραμματισμό μιας εκδήλωσης και έχουν επίσης αυστηροποιήσει τις πολιτικές ακύρωσης μετά την πανδημία, δημιουργώντας δισταγμούς στους σχεδιαστές.

Η βιωσιμότητα είναι μια αυξανόμενη ανησυχία

Οι διεθνείς διοργανωτές MICE ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη βιωσιμότητα στον προγραμματισμό εκδηλώσεων, απαιτώντας ακόμη και από τους προμηθευτές να διαθέτουν κάποιο επίπεδο πιστοποίησης για τη βιωσιμότητα.

Το ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα έχει αυξηθεί 28% από τα μέσα του 2022 έως το τέλος, με το 73% να αναφέρει ότι πλέον έχουν στόχους αειφορίας για τους πελάτες τους.

Οι MICE planners προσλαμβάνονται ακόμη

Ενώ ο αριθμός των εταιρειών προγραμματισμού εκδηλώσεων που προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί από τα μέσα του 2022, το 45% αναφέρει ότι κάνει προσλήψεις.
Φέτος, 12% περισσότεροι προγραμματιστές έχουν αυξήσει πακέτα αποδοχών για να ενθαρρύνουν περισσότερες προσλήψεις.