Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι παγκόσμιοι προορισμοί που ξεχώρισαν για την βιωσιμότητα και την καινοτομία τους, βραβεύτηκαν στο 61ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων (ICCA), στην Κρακοβία.

Οι διακρίσεις απονεμήθηκαν με βάση το πρόγραμμα συγκριτικής αξιολόγησης και βελτίωσης της βιωσιμότητας προορισμών στον κόσμο, το Global Destinations Sustainability Index (GDS-Index).
Τα συνολικά δεδομένα του GDS-Index υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι αισιοδοξίας για το μέλλον των ταξιδιών και του τομέα MICE.

Τα βραβεία Leadership και Most Improved προκύπτουν από τη σύγκριση δεδομένων από 65 προορισμούς που υπέβαλαν τις επιδόσεις τους για συγκριτική αξιολόγηση το 2022.
Ο νικητής του βραβείου Καινοτομίας επιλέγεται από το πόσο επιδραστικό, τροποποιήσιμο και επεκτάσιμο είναι το έργο που έχει υποβληθεί από ένα μέλος του GDS Movement.

Νικητές βραβείων GDS 2022

  • Leadership Award: Γκέτεμποργκ, εκπροσωπούμενο από την Göteborg & Co. κερδίζει για έκτη φορά το βραβείο Leadership για τη συνεχή δέσμευση του, το εμπνευσμένο όραμα, την άμεση δράση και τις μετρήσιμες επιπτώσεις του.
  • Most Improved Award: Μπανγκόκ, που εκπροσωπείται από το Ταϊλάνδη Convention & Exhibition Bureau (TCEB). Το βραβείο αντικατοπτρίζει τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των ενδιαφερομένων μερών της Thai MICE στον ιδιωτικό τομέα.
  • Innovation Award: Μπέλφαστ, εκπροσωπούμενο από το Visit Belfast, για την πρωτοβουλία «Αλλαγή του Μενού. Για το καλό». Ο στόχος του έργου είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, τα κεφάλαια και τις προμήθειες για όσους αντιμετωπίζουν αυξανόμενη επισιτιστική φτώχεια στην πόλη.
    Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της πόλης να προσφέρει πιο βιώσιμες δράσεις MICE και να αφήσει μια θετική κληρονομιά μέσω της δυναμικής τους αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός και οι εκδηλώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία.

Η μεγάλη εικόνα το 2022 δείχνει μια από τις πιο απότομες βελτιώσεις σε όλες σχεδόν τις μετρήσεις, ανεβάζοντας τον πήχη για προορισμούς που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς το 2023.

Υπήρξε μια εκπληκτική αύξηση 33% στη μέση απόδοση σε επτά χρόνια σε όλους τους προορισμούς και μια αύξηση 44% στο top 10.
Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι συμμετέχοντες στο GDS-Index ανεβάζουν τον πήχη για να γίνουν περιφερειακοί, εθνικοί και διεθνείς ηγέτες στην ταξίδι προς καλύτερη διαχείριση προορισμού.

Οι οργανισμοί διαχείρισης προορισμών σε όλο τον κόσμο ενισχύουν, κλιμακώνουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή των στρατηγικών βιωσιμότητας τους.
Το GDS Movement χαιρετίζει τη συνεχή δέσμευση των μελών του να μετρούν και να διαχειρίζονται τις συνεισφορές βιωσιμότητας του τουρισμού και των εκδηλώσεων τους.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του «κάθε βήμα στο ταξίδι προς την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ευημερία ενός προορισμού μετράει σημαντικά και όλοι οι συμμετέχοντες στο GDS Index είναι υπεύθυνοι θετικών αλλαγών.

Δεδομένης της εμβέλειας των επιχειρηματικών εκδηλώσεων, είναι σημαντικό αυτός ο τομέας MICE να αξιοποιήσει περαιτέρω την ευκαιρία να δράσει τώρα.
Να ανεβάσει τον πήχη και να επενδύσει σε έναν ακμάζοντα προορισμό σε ένα ταξίδι προς μια ευρύτερη αναγεννητική διαχείριση προορισμών, σήμερα και στο μέλλον. Δουλεύοντας μαζί, όλοι κερδίζουμε».