Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ελλάδα ήταν ο πιο περιζήτητος προορισμός για Τούρκους τουρίστες σε αιτήσεις βίζας Σένγκεν το 2023, ακολουθούμενη από Γερμανία και Γαλλία.
Οι τρεις χώρες έλαβαν το 61% όλων των αιτημάτων θεωρήσεων, πέρυσι όπως αποκαλύπτει η Schengen Statistics.

Οι περισσότερες απαιτήσεις θεώρησης το 2023 κατατέθηκαν από Κινέζους, Τούρκους, Ινδούς, Μαροκινούς και Ρώσους. Η Γαλλία ήταν κορυφαίος προορισμός για αιτούντες από την Κίνα, το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ζήτηση για ταξίδια

  • Ο αγαπημένος προορισμός Κινέζων για βίζα ήταν η Γαλλία. Συνολικά 271.000 αιτήματα για βίζα κατευθύνθηκαν εκεί, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (160.000) και την Ισπανία (148.000).
  • Η Γαλλία αντιπροσώπευε τον κορυφαίο προορισμό για τέσσερις άλλες εθνικότητες. Μαροκινοί, Αλγερινοί, Σαουδάραβες και Βρετανοί.
  • Οι Ινδοί ταξιδιώτες επέλεξαν Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία. Η Ελβετία ήταν επίσης ο αγαπημένος προορισμός των Ταϊλανδών αιτούντων, με 43.000 αιτήσεις ή το 16% του συνόλου
  • Οι τουρίστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) υπέβαλε τις περισσότερες βίζες στη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ περίπου 26.000 Ρώσοι επέλεξαν την Ιταλία, όπου υπέβαλαν 143.500 αιτήσεις για θεώρηση.

Ποιοι έχουν υποβάλει τον υψηλότερο αριθμό για βίζα Σένγκεν

  • Οι Κινέζοι έχουν υποβάλει τον υψηλότερο αριθμό για βίζα Σένγκεν το 2023. Με 1,1 εκατομμύρια αιτήσεις, στο 10,8% του συνολικού μεριδίου.
  • Οι δέκα πρώτες εθνικότητες κυριάρχησαν στην αγορά των αιτούντων βίζα, υποβάλλοντας πάνω από έξι εκατομμύρια αιτήματα (59%).

Η Κίνα στην κορυφή, η Ρωσία υποχωρεί

Εννέα στις δέκα χώρες προέλευσης για αιτούντες παρέμειναν οι ίδιες με το 2022, με τις μόνες αλλαγές στη λίστα να είναι ότι η Κίνα σημείωσε μεγάλη επιστροφή, πιέζοντας την Τυνησία να εξαφανιστεί από τη λίστα. Τα ποσοστά αιτήσεων βίζας αυξήθηκαν 36,3% το 2023.

Η χώρα της Ανατολικής Ασίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, κατέκτησε την κορυφή της λίστας με τις κορυφαίες πηγές για ζήτηση βίζας.

Η επιστροφή της έβαλε την Τουρκία στην 2η θέση, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις με τη Ρωσία έχουν προκαλέσει σημαντική πτώση των αιτήσεων για βίζα από αυτήν τη χώρα.

Ενώ το 2022 οι Ρώσοι υπέβαλαν 687.239 βίζες, πέρυσι τα ποσοστά αιτήσεων μειώθηκαν σε 520.387 με πτώση 24%.