Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή -λόγω της πανδημίας- βρέθηκαν πολλοί τουριστικοί προορισμοί.

Το μεγαλύτερο “χτύπημα” από την απαγόρευση στα ταξίδια το 2020 δέχτηκαν οι περιοχές που οι οικονομίες τους εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Όπως για παράδειγμα η Ταϊλάνδη. Πέρυσι, η οικονομία της έχασε περίπου 13,5 δις, λόγω των περιορισμών στα ταξίδια.
Οι όμορφες παραλίες της χώρας, οι καταγάλανες θάλασσες και η ιστορία προσελκύουν κατά μέσο όρο 3,3 εκατομμύρια τουρίστες κάθε μήνα.
Η χώρα χτυπήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Next Vacay.

Ωστόσο, με την πανδημία μειώθηκαν σε περίπου 558.415 το μήνα. Πτώση 83,15% και απώλειες περίπου 13,54 δις δολαρίων (21,9%) από τα πιθανά κέρδη τους.
Αλλά η Ταϊλάνδη, δεν είναι ο μοναδικός προορισμός που χτυπήθηκε. Στο Πουέρτο Ρίκο 198.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της μείωσης των τουριστών.
Το Μακάο σημείωσε πτώση 2,79 εκατομμυρίων σε μηνιαίο αριθμό επισκεπτών.

Το Next Vacay, αποκαλύπτει τους προορισμούς με τη μεγαλύτερη πτώση επισκεπτών.

Η θέση της Ελλάδας

Στο top 10 στην τελευταία θέση, βρίσκεται και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας το 2020 είχε 1.298.882 λιγότερους επισκέπτες σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με το 2019.

Ο μηνιαίος αριθμός επισκεπτών ανέρχονταν σε 1.791.359 το 2019 και το 2020 σε 492.477.

Ούτε τουρίστες, ούτε δουλειές

Η τουριστική βιομηχανία είναι κάτι περισσότερο από πωλήσεις πακέτων και ξενοδοχείων. Συνδέεται άμεσα με εστιατόρια, καταστήματα δώρων, ταξί και μουσεία. Ένα εισόδημα αναντικατάστατο.

Όσον αφορά στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη πτώση της απασχόλησης, η Ελλάδα στο top 10 βρίσκεται στην ένατη θέση.
Το 2019 είχε 42.427 εργαζόμενους στον τουρισμό και το 2020 είχε 39.390. Έχασε δηλαδή 3.038 απασχολούμενους (-1,20%)

Top 10 προορισμών με τη μεγαλύτερη πτώση επισκεπτών και απασχόλησης

Φώτο: Next Vacay

Το Πουέρτο Ρίκο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών απασχόλησης κατά 19,8% μεταξύ 2019/20, παρά την αύξηση 4,3% των επισκεπτών την ίδια περίοδο.

Τα Μπαρμπάντος είδαν τον αριθμό των επισκεπτών να πέφτει κατά 55,5%. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα Μπαρμπάντος βρίσκονται στη δεύτερη θέση όσον αφορά στη μείωση της απασχόλησης στο -10,85%.
Αυτό ισοδυναμεί με 13.550 θέσεις εργασίας. Ένα σημαντικό ποσοστό αν λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε περίπου 287.000 άτομα.

Από το Μακάο έως την Ελλάδα, κανείς δεν ξέφυγε από τον αντίκτυπο του COVID-19

«Αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το πόσο εξαρτώνται οι οικονομίες πολλών χωρών από τον τουριστικό κλάδο, υπογραμμίζει ο Naveen Dittakavi, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Next Vacay.

Καθώς και πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίξουμε αυτές τις κοινότητες μόλις μειωθούν οι περιορισμοί.

Από το Μακάο έως την Ελλάδα, κανείς δεν ξέφυγε από τον αντίκτυπο του COVID-19. Τα δεδομένα δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Όταν μερικοί από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, όπως η Ταϊλάνδη, βλέπουν τον αριθμό των επισκεπτών να μειώνεται κατά 2,5 εκατομμύρια κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο, είναι πραγματικά ανησυχητικό.

Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτές τις κοινότητες για να τις βοηθήσουμε να ανακάμψουν από μια τόσο μεγάλη οικονομική απώλεια».

Πώς να υποστηρίξετε την τοπική οικονομία στις διακοπές σας

Η Next Vacay συνιστά στους επισκέπτες να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να υποστηρίξουν την τοπική οικονομία. Με στόχο να βοηθηθεί ο τουριστικός κλάδος αυτών των χωρών που επηρεάστηκε από τον COVID. Και δίνει μερικές συμβουλές στους ταξιδιώτες για το πως θα υποστηρίξουν τις κοινότητες στις διακοπές τους.

  • Δημιουργήστε μια πιο αυθεντική εμπειρία και μείνετε στα τοπικά ξενοδοχεία και όχι στις αλυσίδες.
  • Όταν επισκέπτεστε αξιοθέατα, προσλάβετε έναν τοπικό ξεναγό. Όχι μόνο θα υποστηρίξετε την τοπική οικονομία, αλλά θα προσθέσετε επίσης μια νέα εμπειρία στο ταξίδι σας.
  • Αγοράστε αναμνηστικά από τοπικές επιχειρήσεις και όχι αφορολόγητα.
  • Φάτε όπως οι ντόπιοι. Υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα εστιατόρια που διοικούνται από ντόπιους. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε τον πολιτισμό μέσα από την κουζίνα τους.
  • Αφήστε καλές κριτικές στο διαδίκτυο για μέρη που επισκεφθήκατε ώστε για να βοηθήσετε στην προσέλκυση νέων τουριστών.