Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Νέα Υόρκη παραμένει ένας προορισμός όπου η Airbnb αντιμετωπίζει τις ισχυρότερες και μεγαλύτερες διαμαρτυρίες από τον ξενοδοχειακό κλάδο και τα κτηματομεσιτικά γραφεία.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, η πόλη ψήφισε νέο νόμο που απαγορεύει στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν ολόκληρα τα ακίνητα τους ή μέρος τους για λιγότερο από 30 ημέρες.

 

Ποιοι κανόνες ισχύουν για τους ιδιοκτήτες

Στη Νέα Υόρκη, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να εγγραφούν πριν νοικιάσουν το τουριστικό τους διαμέρισμα.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφέρουν μόνο ένα δωμάτιο για διαμονή μικρότερη του ενός μήνα και μόνο εάν είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής του επισκέπτη.
Το δωμάτιο πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο και δεν μπορούν να υπάρχουν περισσότεροι από δύο επισκέπτες ταυτόχρονα.
Εάν ένας ιδιοκτήτης δεν έχει λάβει πράσινο φως, πρέπει να αρνηθεί την πληρωμή μέσω πλατφόρμας ενοικίασης.

Οι παραβιάσεις αυτών των κανόνων ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις και κυρώσεις για την πλατφόρμα. Επιπλέον, το Γραφείο Ειδικής Επιβολής (OSE) θα παρακολουθεί την ορθή εφαρμογή των κανόνων αυτών.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος των νέων κανονισμών Airbnb σε Νέα Υόρκη

Αρχικά, η Airbnb ήλπιζε να μπλοκάρει έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2022 στο δικαστήριο, αλλά απέτυχε να ενημερώσει τους πελάτες της για τους κινδύνους. Δυστυχώς, η καταγγελία τους απορρίφθηκε κατόπιν προσφυγής στις 4 Αυγούστου 2023.

Μόνο 405 από τα 4.624 ακίνητα που έχουν υποβάλλει φάκελο έχουν εγκριθεί για Airbnb. Τα 214 απορρίφθηκαν οριστικά, τα 758 επιστράφηκαν για πληροφορίες που λείπουν και χιλιάδες άλλα περιμένουν να επεξεργαστούν.

Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση ακινήτων καθώς τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται και η προσφορά ενοικίων δεν ανταποκρίνεται στην υψηλή ζήτηση.
Με πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων και κατά μέσο όρο 200.000 νέους κατοίκους που καταφθάνουν ετησίως, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης πρόσφεραν μόνο 23.000 ακίνητα για μίσθωση τον Ιούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Νεοϋορκέζοι αγωνίζονται να βρουν κατάλληλο κατάλυμα. Από τα 23.000 ακίνητα, τα 4.100 ενοικιάζονται ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 40% του τζίρου της Νέας Υόρκης.

Ο Brian Chesky,  διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, εξέφρασε απαισιοδοξία σχετικά με την κατάσταση στην πόλη. Προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει λύση για πολύ καιρό λόγω των αυστηρών κανόνων του δήμου.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποβάλει αιτήσεις για να νομιμοποιήσουν τη δραστηριότητα τους, αλλά τα αποτελέσματα απογοητεύουν.

Τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φακέλων, ο αριθμός των διαθέσιμων τουριστικών ενοικιάσεων δεν επαρκεί, ανεβάζοντας την τιμή στα 135.000 ξενοδοχειακά δωμάτια της πόλης.

Ο οργανισμός αρμόδιος για τη ρύθμιση σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ο OSE, αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του χρόνου επεξεργασίας των φακέλων από 50 σε 87 ημέρες. Αυτό έχει μειώσει τον αριθμό των προσφορών Airbnb και άλλων παρόμοιων ενοικιάσεων στην πόλη. Ωστόσο, καθώς η διοίκηση εργάζεται για την αποσυμφόρηση του συστήματος, οι προσφορές αυτές αναμένεται να αυξηθούν και πάλι.

Ο Brian Chesky, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Εκτός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνονται τα νέα δωμάτια σε ξενοδοχεία, με 10.000 να αναμένονται στην πόλη, γεγονός που θα αυξήσει το ξενοδοχειακό απόθεμα στη Νέα Υόρκη κατά 8,5%.