Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι επενδύσεις σε ακίνητα βελτιώνονται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Συγκεκριμένα, το 2021 ολοκληρώθηκε με 10,5 δισ. ευρώ σε συναλλαγές, αυξημένο κατά 33%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, δεδομένου ότι το 2019 έκλεισαν επιχειρήσεις, αξίας 11,67 δισ. ευρώ.

Από τις πόλεις, η Βαρκελώνη γίνεται πλέον ο αγαπημένος προορισμός των επενδυτών, με 2,9 δισ. ευρώ και αύξηση 110% από έτος σε έτος. Η Μαδρίτη, ωστόσο, έχει 38% λιγότερες επενδύσεις σε σχέση με το 2020, συγκεντρώνοντας 2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης. Ο τομέας που πρωταγωνιστεί και συγκεντρώνει περισσότερους πόρους για συναλλαγές στη χώρα είναι της ακίνητης περιουσίας, με το 26% των επενδυτών αναζητούν κτίρια στέγασης προς ενοικίαση. Ακολουθούν τα γραφεία (25%), ο τομέας της βιομηχανίας (21%) και τα ξενοδοχεία (18%).

Ποιοι επενδύουν

Το προφίλ των επενδυτών συμπίπτει με αυτό που κυριάρχησε στην αγορά πριν από την πανδημία. Οι επενδυτές είναι, κατά κύριο λόγο, ξένοι και πρωταγωνιστούν σε άνω του 70% των συναλλαγών. Η μεγάλη ζήτηση της καταλανικής πρωτεύουσας προέρχεται, κυρίως, από τις δραστηριότητες στον τομέα της επαγγελματικής στέγης, κλείνοντας το έτος, με δραστηριότητες ύψους 1,9 δισ. ευρώ (αριθμός υψηλότερος στην πόλη από το 2007).

Στον αντίποδα, η αγορά γραφείων στη Μαδρίτη κλείνει με 685 εκατ. ευρώ, λιγότερα από τα μισά του περασμένου έτους. Η εν λόγω μείωση του όγκου των επενδύσεων στη Μαδρίτη δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος ή εμπιστοσύνης των επενδυτών, απλώς δεν υπάρχει η ίδια ζήτηση στον τομέα αυτό, όπως υπήρχε το 2019. Τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Μαδρίτη κατέγραψε ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας, με ισχυρή ζήτηση και ρευστότητα, καθιστώντας τον στόχο των κύριων διεθνών κεφαλαίων της Μαδρίτης.