
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Ο Pau Sintes Juanico από τη Μενόρκα -βραβευμένη ευρωπαϊκή περιφέρεια γαστρονομίας για φέτος- είναι ο νέος top σεφ της Ευρώπης για το 2022.
Με το πιάτο του μελιτζάνες τύπου Μενόρκα, κέρδισε τις καρδιές της διεθνούς κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του σεφ Espen Laumann, νικητή της έκδοσης του 2021.
Ο νεαρός σεφ παρουσίασε ένα χορτοφαγικό πιάτο βασισμένο στη μελιτζάνα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του λαχανικού σε συνδυασμό με τοπικά βότανα από τις ακτές της Μενόρκας, όπως μάραθο και κάπαρη, κρόκους αυγών, τυρί Mahón (Menorca ΠΟΠ) και μέλι.
Μέσω της συνταγής θέλησε να δείξει ότι νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα μπορούν να φτιαχτούν με τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα.
Καραβάκια μελιτζάνας
Το πιάτο του ήταν μια καινοτομία στην παραδοσιακή συνταγή της Μενόρκα Alberginies plenes (γεμιστές μελιτζάνες) ή Barquetes d’alberginia (καραβάκια μελιτζάνας) που θυμίζουν τη ναυτική κληρονομιά της περιοχής.
Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα την έκρηξη των γεύσεων και τον απίστευτα πρωτοποριακό συνδυασμό χρωμάτων και υφών.
Εκτίμησαν επίσης το ενδιαφέρον του Pau για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τη φροντίδα και την προσοχή του στη λεπτομέρεια, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ένα τοπικά κατασκευασμένο πιάτο και τη γνώση των τοπικών ποικιλιών φυτών.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πιάτο για χορτοφάγους κερδίζει τον διαγωνισμό και είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα φυτά αρχίζουν να ανακτούν τον πρωταγωνισμό στην κουζίνα» , δήλωσε η Diane Dodd, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT).
Η κριτική επιτροπή συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι ο καθένας τους είναι νικητής δεδομένου του επιπέδου ταλέντου και της εξαιρετικής παρουσίασης που φαίνεται σε κάθε πιάτο.
Ο Špela Kuhel από τη Σλοβενία, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας που βραβεύτηκε το 2021 κέρδισε το δεύτερο βραβείο με το πιάτο Backed Cvičkov Stew, ενώ το τρίτο βραβείο πήγε στον Ivar Follinglo Moe από το Trondheim-Trøndelag, European Region of Gastronomy βραβευμένη το 2022 και το πιάτο του Innovation of Fårikål.
Εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας και συγκέντρωσε φιναλίστ από 9 βραβευμένες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων:
- Raúl Gisbert (Βραβείο Καταλονίας 2016)
- Beatriz Coelho (βραβείο Minho 2016)
- Oliver Sørensen (βραβείο Aarhus-Central Denmark 2017)
- Αικατερίνη Γονιδάκη (βραβείο Νοτίου Αιγαίου 2019)
- Špela Kuhel (Βραβείο Σλοβενίας 2021)
- Rúben Lima (βραβευμένη περιφέρεια Κοΐμπρα 2021-2022)
- Pau Sintes (βραβείο Menorca 2022)
- Ivar Follinglo Moe (βραβείο Trondheim-Trøndelag 2022)
- Pauline Place (βραβείο Hauts-de-France 2023)
Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νεαρών σεφ, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τη δημιουργικότητα τους και την ικανότητα τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, μαζί με την ικανότητα τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα, καθώς και να διασφαλίζουν την ισορροπημένη χρήση του συστατικά κρέατος/ψαριού και λαχανικά στα πιάτα τους.
Ο διαγωνισμός ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους φιναλίστ να μάθουν για διαφορετικές κουλτούρες τροφίμων από όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό δίκτυο, προωθώντας παράλληλα τη μαγειρική καινοτομία και τη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας παραδοσιακή κουζίνα και τοπικά προϊόντα.
Η βιωσιμότητα στην κουζίνα
Οι φιναλίστ φιλοξενήθηκαν από το εστιατόριο Credo με ένα αστέρι Michelin -το πρώτο στη Νορβηγία που έλαβε Πράσινο Αστέρι Michelin για γαστρονομία και βιωσιμότητα- όπου η σεφ και ιδιοκτήτρια, Heidi Bjerkan παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας ενός εστιατορίου με αστέρι Michelin σύμφωνα με το πρόγραμμα 17 Βιώσιμοι Στόχοι του ΟΗΕ.
Επισκέφτηκαν επίσης το The Farm Society που διερευνά και αναπτύσσει λύσεις για αστική και ελεγχόμενη γεωργία στο περιβάλλον.
Σχετικά με την IGCAT
Η IGCAT στοχεύει να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες ευαισθητοποιώντας τη σημασία της προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος βιώσιμου και ισορροπημένου τουρισμού και αναπτυξιακών στρατηγικών. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών μας.
Το IGCAT είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 2012 και συνεργάζεται με περιφερειακές κοινοπραξίες ενδιαφερόμενων μερών στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού. Βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.