Σύνταξη: tourismtoday.gr

O τουρισμός στην ύπαιθρο είναι ο πιο περιζήτητος τύπος διακοπών στην Ιταλία, τόσο για Ιταλούς όσο και για ξένους ταξιδιώτες, σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από την Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΝΙΤ) στο Ινστιτούτο Piepoli.

Ένας στους δύο Ιταλούς έχουν προγραμματίσει διακοπές για αυτό το καλοκαίρι. Και από αυτούς ένας στους πέντε σκέφτεται να κάνει διακοπές σε εξωτερικούς χώρους, με προτίμηση στα θέρετρα και τον αγροτουρισμό. Και αυστηρά στην Ιταλία αφού για εννέα στους δέκα οι υπαίθριες διακοπές θα είναι στη χώρα τους.
Στο βάθρο προορισμών βρίσκονται η Απουλία, η Τοσκάνη και η Σαρδηνία.

Για τον εισερχόμενο τουρισμό τα νούμερα είναι θετικά. Σύμφωνα με στοιχεία που μόλις δημοσιεύθηκαν από το ISNART και την Unioncamere, τον Ιούνιο, οι πωλήσεις δωματίων ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά +26% από το 2021, ιδιαίτερα σε πόλεις της τέχνης.

Εκτός από τις πόλεις τέχνης, οι ξένοι ταξιδιώτες στην Ιταλία αναζητούν κυρίως μικρά χωριά, παραθαλάσσια και ορεινά θέρετρα, αλλά κυρίως αυθεντικές εμπειρίες με επίκεντρο την γαστρονομία και οινοτουρισμό.

Επίσης επιβεβαιώνεται η επιστροφή παραδοσιακών ξένων επισκεπτών, όπως οι Γερμανοί, με αύξηση 32%.
Εκτός από τους Γερμανούς, αυξάνονται και οι αφίξεις από την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τάση παραμένει επίσης θετική για την εναλλακτική φιλοξενία. Τον Μάιο η Airbnb κατέγραψε περισσότερες από 11 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, +3,5 εκατομμύρια το 2021 (+32%).

Η ετήσια έρευνα της Coldiretti με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας αναφέρει ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2022, οι ξένοι επισκέπτες υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με πέρυσι.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια αλλοδαποί έφτασαν στην Ιταλία, ξοδεύοντας περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εκτίμηση για το καλοκαίρι είναι θα επιστρέψει η κίνηση στα επίπεδα προ πανδημίας με 33 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες.