Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Πορτογαλία φαίνεται ότι θα είναι ο κερδισμένος προορισμός, από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση της Ανατολικής Ευρώπης.

Πριν από τον πόλεμο, η περιφερειακή θέση της χώρας μπορούσε να θεωρηθεί μειονέκτημα. Αλλά στις νέες συνθήκες, θεωρείται πλέον περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί από τον τουρισμό.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Το Αλγκάρβε αναμένεται να φτάσει σε ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, υποδεχόμενο όχι μόνο παραδοσιακούς τουρίστες, αλλά και όσους θέλουν να εγκαταλείψουν προορισμούς όπως η Τουρκία, λόγω της εγγύτητας με την ένοπλη σύγκρουση.

Θετική προοπτική

Αρκετοί ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας συμφωνούν ότι οι προοπτικές του πορτογαλικού τουριστικού τομέα είναι ενθαρρυντικές.

Εκτός από το ότι η Πορτογαλία απέχει πολύ από τη σύγκρουση, η χώρα είναι ασφαλής και ο πληθωρισμός, αν και υψηλός, είναι χαμηλότερος από άλλες χώρες, γεγονός που επηρεάζει την τελική τιμή.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 4,4%, ακόμα κάτω από την Ευρωζώνη, που θα ξεπεράσει το 6%.
Και προέβλεψε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Πορτογαλίας θα αυξηθεί κατά 5,8% φέτος.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού Francisco Calero δεν εκπλήσσεται από την επιτυχία της Πορτογαλίας.

Ο διεθνής τουρισμός εκτιμάται ότι θα ανακάμψει «έντονα» από την ύφεση των ετών της πανδημίας.
Το πρώτο θετικό πρόσημο ήταν το Πάσχα, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να ξεπερνούν το 80%.

«Αναμένουμε αυτό το επίπεδο πληρότητας ξενοδοχείων να συμβεί αυτό το καλοκαίρι, σίγουρα θα είναι η χρονιά της αρχικής ανάκαμψης του τουρισμού, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και σχεδόν στασιμότητας της τουριστικής δραστηριότητας, δήλωσε ο Francisco Calero.

Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ήταν αρκετά περιορισμένες συνολικά.
Και οι επιπτώσεις της πανδημίας περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ασιατικές εγχώριες αγορές.

Με κάποια σιγουριά, μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στα στοιχεία του 2019 έως το 2023».

Αυτή την άποψη συμμερίζεται η Cristina Siza Vieira, εκτελεστική πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πορτογαλίας (AHP).

Διαβεβαιώνει ότι οι προοπτικές του καλοκαιριού είναι θετικές, όπως είχε ήδη πει στην αρχή του έτους.

«Η ανάπτυξη είναι έντονη, η ζήτηση για την Πορτογαλία είναι πολύ υψηλή και οι κρατήσεις στο Αλγκάρβε προβλέπουν ένα εξαιρετικό καλοκαίρι», σημείωσε.

Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι οι αριθμοί πριν από την πανδημία του 2019 θα είναι επιτεύξιμοι προς το παρόν.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είμαστε στο επίπεδο του 2019. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όλα δείχνουν ότι θα είμαστε πολύ κοντά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο τα ξενοδοχεία να φτάσουν τα ποσοστά πληρότητας κοντά στο 100%, η επικεφαλής λέει ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για αυτό».

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πολύ κοντά σε αυτό και οι τιμές θα πρέπει να ενισχύσουν την κερδοφορία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Αλλά προειδοποιεί πώς «παρόλο που το Αλγκάρβε είναι ένας προορισμός πολύ περιζήτητος από τους εγχώριους τουρίστες, τα κέρδη από τους ξένους ταξιδιώτες, είναι υψηλότερα.

Είναι ένας κορυφαίος προορισμός για τις αγορές της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Οι τιμές θα αυξηθούν

Η Cristina Siza Vieira αναμένει άνοδο του πορτογαλικού τουρισμού σε όρους αξίας.
Όπως υπογραμμίζει «οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του πληθωρισμού και της προσφοράς και της ζήτησης.

Με τη μεγαλύτερη ζήτηση που προκαλείται από γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτροπή των ροών προς το Αλγκάρβε είναι φυσική και οι τιμές αυξάνονται».

Εκτιμά πώς αυτή η ανάκαμψη έχει μεγάλο όγκο και υψηλότερες τιμές. «Οι τιμές μας είναι υψηλές γιατί έχουμε επίσης σημαντικά υψηλότερο κόστος σε όλους τους παράγοντες παραγωγής ανθρώπινο δυναμικό, ενέργεια, πρώτες ύλες, τόνισε.

Το λιανικό εμπόριο θα επιβαρυνθεί με αυτά τα πρόσθετα έξοδα. Όμως, ευτυχώς, με τα σημερινά δεδομένα, το επίπεδο ζήτησης του καλοκαιριού θα είναι πολύ κοντά στο 2019 και θα μπορούσε να είναι πάνω από αυτό, σε όγκο και τιμή.

Αυτό είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις του Αλγκάρβε και τους Πορτογάλους γενικά. Ήταν δύο χρόνια απωλειών που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακτηθούν».