
Ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός, η έμφαση στην εκπαίδευση και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού.
Τις παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός και ο υφυπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας. Και όπως επισήμαναν και οι δύο στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα ανεβάσουν τους ποιοτικούς δείκτες του ελληνικού τουρισμού.
Λανθασμένη η τάση ερμηνείας των τουριστικών μεγεθών βάσει του αριθμού αφίξεων
Σχετικά με την φετινή χρονιά ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι “θα κινηθεί θετικά όσον αφορά στον αριθμό των αφίξεων”, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά “είναι λανθασμένη η τάση ερμηνείας των τουριστικών μεγεθών βάσει αποκλειστικά του αριθμού αφίξεων”.
Προανήγγειλε επίσης, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και της ΕΛΣΤΑΤ και τη συμβολή της ΤτΕ, στο πλαίσιο ενεργοποίησης των δορυφόρων λογαριασμών. Στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα, ποιοτικά και αυθεντικά δεδομένα για την κίνηση και το προφίλ των τουριστών της χώρας μας.
Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη παρουσιάζει αύξηση. Κάτι που ο κ.Θεοχάρης απέδωσε στη δημιουργία νέων πεντάστερων ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, τα οποία στοχεύουν σε τουρίστες υψηλότερης οικονομικής στάθμης.
Η Βρετανική αγορά που στις αρχές της χρονιάς είχε αρνητική εικόνα εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit έδειξε να ανακάμπτει στη συνέχεια.
Η Σκανδιναβική αγορά φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τον αειφόρο τουρισμό. Οι Σκανδιναβοί επιλέγουν λιγότερο τις αεροπορικές μετακινήσεις και επιχειρήσεις με “πράσινες πρακτικές”, υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού.
Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Με την ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σχολών, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και με συγχρονισμένα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς.
“Θέλουμε σπουδές αντάξιες της ιστορίας της χώρας και ευρωπαϊκού επιπέδου”, δήλωσε ο κ. Κόνσολας.
Φέτος το υπουργείο προχωρά στην ίδρυση Σχολής Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί η δεύτερη χρονιά λειτουργίας για τη Σχολή Ξεναγών Αθήνας, ενώ νέες θα λειτουργήσουν την ερχόμενη χρονιά.
Επίσης προβλέπεται η επιμόρφωση των επαγγελματιών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα τουριστικής προβολής.
Να αναγνωριστεί ο τουρισμός, ως κλάδος εξαγωγών
Ο τουρισμός θα πρέπει να αναγνωριστεί ως κλάδος εξαγωγών. Αρα, δεν πρέπει να επιβαρύνεται με ΦΠΑ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, δήλωσε ο υπουργός. Αισιόδοξος εμφανίστηκε για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ που θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.
Στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι και το νέο χωροταξικό και η αντιμετώπιση της εποχικότητας.
Με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού.
Όπως ο καταδυτικός τουρισμός, που άμεσα θα υπάρξουν σχέδια ενίσχυσης του. Θα απλοποιηθούν τα νομοθετικά ζητήματα στη δημιουργία και λειτουργία καταδυτικών πάρκων. Μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ευρύτερου προορισμού και στις θεματικές κρουαζιέρες με επίκεντρο αυτό το είδος τουρισμού.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού θα εξετάσει όλα τα ώριμα πρότζεκτ για τις μαρίνες όπως του Αλίμου και σε Αρετσού.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις
Με το τέλος της σεζόν το υπουργείο Τουρισμού, θα εξετάσει και όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα υπάρξουν αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια των τουριστών και το τέλος διαμονής.