της Εύας Οικονομάκη

Στην επαναπροκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση ενός από τα πιο γνωστά διατηρητέα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, με στόχο τη μετατροπή του σε ένα ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον 4 αστέρων, προχώρησε ο e-ΕΦΚΑ, ο οποίος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό momentum.

Ο λόγος για το ακίνητο που βρίσκεται επί των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος, με τη διάρκεια παραχώρησης να έχει οριστεί σε 35 χρόνια, συν 10 χρόνια παράταση, και το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται σε 41.000 ευρώ. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα αναλάβει να φέρει εις πέρας με δικές του δαπάνες ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης του ακινήτου ελάχιστου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στον επαναληπτικό διαγωνισμό και οι φάκελοι δεσμευτικής προσφοράς πρέπει να κατατεθούν στον e-ΕΦΚΑ μέχρι την 29η Μαρτίου 2023, όταν και θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση και αξιολόγηση των φακέλων.

Οι στόχοι του Οργανισμού

Οι στόχοι του e- ΕΦΚΑ, για το ακίνητο, όπως προβλέπονται στο τεύχος του διαγωνισμού, είναι οι εξής:

  • Η λειτουργία ξενοδοχειακής υποδομής στο κτίριο επί των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος, Αθήνα, προδιαγραφών τουλάχιστον 4* σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων (καταστήματα κ.λπ.) υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν.2160/93 και τις λοιπές ειδικές σχετικές ρυθμίσεις, όπως αυτές ισχύουν για τις επί μέρους τουριστικές δραστηριότητες.
  • Η αναβάθμιση του ακινήτου, η αποδοτική διαχείριση των εκμεταλλεύσεων που έχουν αναπτυχθεί και η επίτευξη υψηλής προσόδου για τον e-ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με Διαχειριστή Ξενοδοχείου (Hotel Operator), ο οποίος θα έχει εμπειρία στην διαχείριση τουλάχιστον τριών (3) ξενοδοχείων τουλάχιστον 4*, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα έχει δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων.
  • Η υλοποίηση του βασικού επενδυτικού προγράμματος με εκτέλεση εργασιών από τον Ανάδοχο με δικά τους μέσα και έξοδα, ελαχίστου ύψους ίσου με το Ελάχιστο Ποσό Επένδυσης, εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία παράδοσης – παραλαβής του μισθίου.
  • Η διατήρηση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και η υλοποίηση προγράμματος τακτικής και βαριάς συντήρησης που απαιτείται για την κατάλληλη λειτουργία του ακινήτου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης με αναβάθμιση.
  • Η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος μέσω και της ενεργειακής αναβάθμισης του μίσθιου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κατόπιν ενεργειών και εργασιών του Μισθωτή.
  • Η λειτουργία του ακινήτου με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας.
  • Η τήρηση των νομικών, θεσμικών, περιβαλλοντικών και πολεοδομικών περιορισμών που διέπουν το ακίνητο. Η τήρηση των νομικών, θεσμικών, περιβαλλοντικών και πολεοδομικών περιορισμών που διέπουν το ακίνητο. Ενδεικτικώς αναφέρεται η ανάγκη προσαρμογής των υφιστάμενων υποδομών του μίσθιου ώστε, να επιτευχθεί η προσβασιμότητα αυτών από άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία και την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕ/65826/699/7-7-2020, όπως εκάστοτε ισχύουν.