Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ένα νέο “όπλο” προώθησης προσθέτει στην φαρέτρα του ο ιταλικός τουρισμός.  Η Εθνική Υπηρεσία Τουρισμού της Ιταλίας (ENIT) την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το πρώτο διεθνές διαδικτυακό ραδιόφωνο τουρισμού.

Στόχος είναι να προωθήσει την επανέναρξη του ιταλικού τουρισμού μέσω μουσικής ψυχαγωγίας. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο του τουρισμού φιλοδοξεί να είναι “η φωνή της Ιταλίας στον κόσμο”. Για να δείξει “τα διαφορετικά πρόσωπα της χώρας”, κυρίως στο εξωτερικό.

Θα είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου ή εφαρμογής για κινητά, το “Visit Italy Web Radio”. Θα μεταδίδει ειδήσεις σε διάφορες γλώσσες. Και θα έχει ζωντανή κάλυψη τουριστικών ειδήσεων με ανταποκριτές σε 23 χώρες. Podcast, ενημερώσεις για τον τουρισμό, εκτός από θεματικά προγράμματα, ομιλίες για ταξίδια, εκπομπές και αποκλειστικές συνεντεύξεις με εθνικές και διεθνείς προσωπικότητες.

Η Ιταλική μουσική ως εργαλείο

Ο προγραμματισμός θα περιλαμβάνει επίσης άφθονη ιταλική μουσική. Ως εργαλείο για τη διάδοση του ιταλικού πολιτισμού και της ιστορίας, των παραδόσεων και του τρόπου ζωής του.

Έχουν επιλεγεί πολλά μουσικά κομμάτια, χωρισμένα ανά κατηγορίες και είδη. Όπως όπερα, τζαζ, swing, μουσική χορού και παραδοσιακά ιταλικά τραγούδια.

Επίσης, θα υπάρχει ενημέρωση για τις εθνικές και διεθνείς τουριστικές τάσεις, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, το κρασί, τη βιωσιμότητα και τη λαογραφία.

Η αναβίωση του ιταλικού τουρισμού απαραίτητη. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε περισσότερο από 60%. Από 44 δις ευρώ το 2019 σε 17 δις ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση του Unimpresa Study Center.

“Η πανδημία κατέλυσε κυριολεκτικά έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς στη χώρα μας, λέει ο αντιπρόεδρος της Unimpresa, Τζουζέπε Σπανταφόρα.

Η ανησυχία μας, μετά από ένα χρόνο με δραματικούς αριθμούς, είναι ιδιαίτερα ψηλά όχι μόνο για φέτος αλλά και την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν”.

Η χειρότερη περίοδος για τον ιταλικό τουρισμό

Η χειρότερη περίοδος για τον ιταλικό τουρισμό ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το οποίο συμπίπτει με το κλείδωμα που αποφάσισε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα του Covid.

Ο κύκλος εργασιών που χάθηκε τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, συνολικά, ήταν 10,1 δις (-84,7%), από 12,1 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε 1,8 το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, από την άλλη πλευρά, η απώλεια κύκλου εργασιών που συνδέεται με τη χαμηλότερη παρουσία ξένων τουριστών στην Ιταλία, ανήλθε σε 2,3 δις (-34,5%), από 6,7 το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 4,3 δις το πρώτο τρίμηνο του 2020.