Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα σχέδιο 22 σημείων για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων στα αεροδρόμια το καλοκαίρι, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων ζητημάτων στον τομέα της αεροπορίας.

Μετά από το χάος τις τελευταίες εβδομάδες με ακυρώσεις πτήσεων και ζητήματα στελέχωσης, το σχέδιο δράσης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
Συμπεριλαμβάνει και μέτρα για τη διασφάλιση ενός ρεαλιστικού καλοκαιρινού προγράμματος και βοήθειας για την πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού.

Ποιο είναι το σχέδιο Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση του χάους στα αεροδρόμια

  • Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για μια εφάπαξ «αμνηστία» στα slots.
    Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να παραδώσουν προσωρινά πολύτιμες θέσεις απογείωσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν δεν είναι σε θέση να τις λειτουργήσουν. Για τη διαχείριση των slots, έχει συσταθεί μια νέα εβδομαδιαία Ομάδα Στρατηγικού Κινδύνου, υπό την προεδρία των υπουργών και στην οποία συμμετέχουν διευθύνοντες σύμβουλοι αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων και εδάφους.
  • Παράλληλα με τον συντονισμένο σχεδιασμό με τις γειτονικές χώρες και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνει επίσης μια αναθεώρηση της αγοράς εξυπηρέτησης εδάφους.
  • Μείωση του χρόνου που απαιτείται για την άμεση πρόσληψη και εκπαίδευση νέου προσωπικού.
  • Έναρξη της εκστρατείας Generation Aviation για την προώθηση ευαισθητοποίησης σχετικά με την αεροπορική σταδιοδρομία.
    Αυτό θα υποστηριχθεί από έναν διαγωνισμό χρηματοδότησης δεξιοτήτων ύψους 700.000 λιρών το φθινόπωρο, μαζί με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για την υποστήριξη της προσέγγισης σε όλο τον τομέα.

Μετά την δημοσίευση του σχεδίου, ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps, δήλωσε ότι το βάρος πέφτει τώρα τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες «να δεσμευτούν να εκτελέσουν τις πτήσεις που έχουν υποσχεθεί ή να τις ακυρώσουν με άφθονο χρόνο» για να αποφευχθεί η επανάληψη του χάους των τελευταίων μηνών.

Ο Clive Wratten, CEO της Business Travel Association, επικρότησε το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά χαρακτήρισε ως «απογοητευτική» την εστίαση στα καλοκαιρινά ταξίδια αναψυχής.

Όπως υπογράμμισε «χρειάζεται να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες αναταραχές που αντιμετωπίζουν τόσο οι ταξιδιώτες επαγγελματίες όσο και ταξιδιώτες αναψυχής. Είναι επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι που ταξιδεύουν για δουλειά να έχουν εμπιστοσύνη στις ρυθμίσεις τους, προκειμένου να ενισχύσουμε το διεθνές εμπορικό μας καθεστώς».

Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου -σε συνεργασία με τη βιομηχανία και τις ομάδες καταναλωτών- θα παρέχει έναν οδηγό για τους ταξιδιώτες ενημερώνοντας τους για τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών.