Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η γερμανική Fraport (που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα), σε συνεργασία με την Delta Airport Investments του ομίλου Κοπελούζου και την εταιρεία “Πηλέας” του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, είναι το επενδυτικό σχήμα που κατέθεσε σήμερα 11 Οκτωβρίου, προσφορά για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Αυτό ανακοίνωσε το Υπερταμείο/Growthfund σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βας. Κωνσταντακόπουλος».

Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υποβλήθηκε μία (1) προσφορά. Στο διαγωνισμό για την 40ετή σύμβαση παραχώρησης συμμετείχαν μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας και διεθνείς λειτουργοί έργων αεροδρομίων. Συγκεκριμένα προσφορά υπέβαλε το επενδυτικό σχήμα:

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ FRAPORT AG – DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. – ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε., αποτελούμενη από τις ακόλουθες εταιρείες: (α) τη γερμανική εταιρεία με την επωνυμία «FRAPORT AG», (β) την ημεδαπή εταιρεία με την επωνυμία «DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.» και (γ) την ημεδαπή εταιρεία με την επωνυμία «ΠΗΛΕΑΣ A.E.».

Η αξιολόγηση των προσφοράς θα εκκινήσει άμεσα, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με στόχο την ανακήρυξη του Προτιμητέου Επενδυτή μέχρι τα τέλη 2024.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος του Υπερταμείου/Growthfund, μέσω της παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας, είναι η υλοποίηση σειράς επενδύσεων ενταγμένων σε ένα ολοκληρωμένο business plan για την επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών του Αεροδρομίου και την εξασφάλιση ενός συνδυασμού υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης υψηλής ποιότητας για τον Αερολιμένα.

Παράλληλα το Υπερταμείο/Growthfund θα αποκτήσει ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Παραχωρησιούχου Εταιρείας με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχεια και την ταχεία υλοποίηση του έργου που θα ενισχύσει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα στο νομό Μεσσηνίας και ευρύτερα στη νότια Πελοπόννησο.

Λίγα λόγια για το Υπερταμείο/Growthfund

Το Υπερταμείο/Growthfund είναι εταιρεία συμμετοχών που ιδρύθηκε το 2016 με Μοναδικό Μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Αποστολή του, ως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, είναι: η ανάληψη ενεργού ρόλου στον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων Επιχειρήσεων, η μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, η διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τους πολίτες/καταναλωτές και η συμβολή του στην εθνική οικονομία. Στο χαρτοφυλάκιο του Growthfund περιλαμβάνονται δημόσιες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η Ακίνητη Περιουσία: Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ-HELEXPO, η Ενέργεια: ΔΕΗ, οι Μεταφορές και οι Υποδομές: Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Όμιλος Συγκοινωνιών Αθηνών, ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, Τρόφιμα & Εφοδιασμός: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, η Τεχνολογία & Καινοτομία: Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας* (ΕΛΚΑΚ), και οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Όμιλος ΕΛΤΑ. *Βάσει του νέου νόμου Ν. 5131/2024, ενισχύεται ο ρόλος του Growthfund στην ελληνική οικονομία. Δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου διακυβέρνησης των θυγατρικών του, ενώ θα απορροφήσει (31.12.2024) τις άμεσες θυγατρικές του, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ, που θα έχουν εκπληρώσει τον καταστατικό τους σκοπό. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) θα μεταφερθεί αυτούσια στο Growthfund για να συνεχίσει το έργο της. Μέσα στο 2024 θα δημιουργηθεί ως θυγατρική του ένα νέο Επενδυτικό Ταμείο, θυγατρική του Growthfund, που θα υλοποιεί επενδύσεις στην ελληνική αγορά.