Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με τουριστικό φόρο 2 ευρώ τη βραδιά -για έως επτά διανυκτερεύσεις- θα χρεώνουν οι δήμοι στην Μαδέρα τους επισκέπτες, από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τα τέλη θα εφαρμόζονται τόσο στους ξένους όσο και στους εγχώριους ταξιδιώτες, που διαμένουν σε ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα καθώς και σε επιβάτες από κρουαζιερόπλοια που αποβιβάζονται στην Φουντσάλ, την πρωτεύουσα του πορτογαλικού νησιού.
Από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά ηλικίας έως 13 ετών και ενήλικες για λόγους υγείας ή για θέματα που υποδεικνύονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Το Αρχιπέλαγος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Πορτογαλίας, τον οποίο επισκέπτονται ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις αρχές, η εφαρμογή του φόρου θα φέρει επιπλέον χρήματα στα ταμεία.

Οπως ανακοίνωσε η Ένωση Δήμων Αυτόνομης Περιφέρειας Μαδέρας (AMRAM), αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα 10 εκατ. ευρώ.

Κάθε δημοτικό συμβούλιο θα χρησιμοποιεί τα χρήματα σύμφωνα με όσα ορίζονται στους κανονισμούς του για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τουριστική προώθηση, διατήρησς χώρων πρασίνου και τουριστική χρήση. Προβλέπεται προμήθεια 2,5% για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με το υπόλοιπο ποσό να μεταφέρεται στους δήμους.

Η χρέωση θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι η διαδικασία πρέπει να περάσει από πολλούς δημοτικούς φορείς.
Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο σύστημα πληροφορικής που να επιτρέπει τη σύνδεση με όλες τις τουριστικές μονάδες, όπως αγροκτήματα, βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και ξενοδοχεία.

Επί του παρόντος, μόνο ο δήμος της Σάντα Κρουζ, στα ανατολικά της Μαδέρας, χρεώνει τουριστικό φόρο.
Ο top προορισμός για ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχει επιπλέον έσοδα 2 εκατ. ευρώ ετησίως τα οποία επενδύει σε δίκτυα ύδρευσης, προγράμματα ψυχαγωγίας και αστική ανάπλαση.