Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τουριστικό φόρο σε ημερήσιους επισκέπτες σχεδιάζει να επιβάλει το Λαουτερμπρούνεν της Ελβετίας, για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τον υπερτουρισμό.

Το θέρετρο στις Ελβετικές Άλπεις, είναι βγαλμένο από παραμύθι. Έχει 2.500 κατοίκους εκ των οποίων το 20% είναι ξένοι και το όνομα του σημαίνει «πολλές πηγές» ή κατά άλλους «καθαρή άνοιξη» και όχι άδικα.

Το χωριό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική πλήττεται από overtourism με τους χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να περάσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης στο αλπικό σκηνικό.

Το Λαουτερμπρούνεν σαρώνει στα social media, με τους οι καταρράκτες του Στάμπακ να πρωταγωνιστούν σε χιλιάδες φωτογραφίες.
Ωστόσο, το Instagrammable σκηνικό του γίνεται πονοκέφαλος για τους κατοίκους.

Οι χώροι στάθμευσης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατακλύζονται από ταξιδιώτες ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια. Παράλληλα, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχουν εκτοξεύσει τις τιμές κατοικιών στα ύψη.

Οι τοπικές αρχές έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για να καθορίσουν τρόπους διαχείρισης της εισροής τουριστών.

Μια πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Βενετίας με χρέωση στους ημερήσιους τουρίστες εισιτήριο εισόδου από 5 έως 10 ευρώ.
Οι επισκέπτες που περνούν τη μέρα τους στο Λαουτερμπρούνεν θα πρέπει να πληρώσουν χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone.

  • Η χρέωση θα ισχύει μόνο για όσους φτάνουν με αυτοκίνητο, ενώ δεν θα πληρώνουν οι ταξιδιώτες που φτάνουν με δημόσια συγκοινωνία.
  • Εξαιρούνται επίσης οι τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση για διανυκτέρευση.

Εάν το μέτρο πάρει το “πράσινο φως”, δεν θα τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι.
Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαριστούν πρώτα, όπως ο τρόπος επιβολής του τέλους και διεξαγωγής των ελέγχων.