Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το δημοφιλές νησί Πενάνγκ της Μαλαισίας είναι ο πιο πρόσφατος δημοφιλής τουριστικός προορισμός που εισάγει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για διακοπές, όπως τα ακίνητα της Airbnb. Είναι το πρώτο τουριστικό hotspot στη Νοτιοανατολική Ασία που λαμβάνει τέτοια μέτρα.

Από τον προηγούμενο μήνα, επιβάλλει μερική απαγόρευση της Airbnb. Αιτία, οι καταγγελίες κατοίκων για τουρίστες με κακή συμπεριφορά που μένουν σε κτίρια με διαμερίσματα που προσφέρονται ως ενοίκια διακοπών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς μόνο εμπορικά ακίνητα -όπως διαμερίσματα με υπηρεσίες και ορισμένοι άλλοι τύποι κατοικιών- θα μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες μικρής διάρκειας.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να εγγραφούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, να πληρώσουν ετήσια συνδρομή και να λάβουν έγκριση από τουλάχιστον τα τρία τέταρτα (75%) των ανθρώπων που ζουν στο κτίριο τους. Οι τουρίστες περιορίζονται επίσης σε τρεις ημέρες διαμονής.

Ως απάντηση στην απαγόρευση, η Airbnb τονίζει τη σημασία των βραχυχρόνιων μισθώσεων για την προώθηση του τουρισμού. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας, το 74% των κατοίκων πιστεύει ότι η ενοικίαση σε τουρίστες επηρεάζει θετικά την κοινότητα τους. Και η  απαγόρευση θα μπορούσε επίσης να βλάψει τα εισοδήματα των κατοίκων.

Ωστόσο οι αρχές του Πενάνγκ, υποστηρίζουν ότι η τουριστική βιομηχανία δεν θα επηρεαστεί, αφού υπάρχουν επαρκή καταλύματα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης.