Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν σημαντικές μειώσεις τουριστών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Λίγοι απο αυτούς, δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα απο αυτό που δέχτηκε το Μπαλί, το νησί της Ινδονησίας που αγαπήθηκε επί μακρόν από τους ταξιδιώτες παγκοσμίως.

Λόγω των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων και του κλειστού αεροδρομίου, το Μπαλί , βρέθηκε απο το να δέχεται εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες , να υποδέχεται μόλις 45 το 2021.

“Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός επισκέψεων ξένων τουριστών που έχουμε καταγράψει ποτέ”, δήλωσε στο CNN ο Nyoman Gede Gunadika, τμηματάρχης τουρισμού της επαρχίας Μπαλί.

Ο διψήφιος αριθμός αφορά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2021 και επιβεβαιώθηκε από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Μπαλί.

Καθώς το διεθνές αεροδρόμιο Ngurah Rai (DPS) του νησιού στο Ντενπασάρ είναι κλειστό για τις διεθνείς πτήσεις σχεδόν όλο το χρόνο, οι τουρίστες αυτοί έχουν έρθει σχεδόν όλοι μέσω ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Αν και το αεροδρόμιο άνοιξε επίσημα για διεθνείς πτήσεις στις 14 Οκτωβρίου, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόνο εσωτερικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, κυρίως από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα.

Προυποθέσεις εισόδου

Για να έρθουν στο Μπαλί, οι ξένοι τουρίστες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αυστηρές απαιτήσεις εισόδου που σχετίζονται με το Covid.

Πρέπει να αποκτήσουν επαγγελματική βίζα με κόστος 300 δολάρια (προς το παρόν δεν υπάρχουν τουριστικές βίζες), να υποβληθούν σε πολλαπλές εξετάσεις PCR και να αγοράσουν ειδική ασφάλεια υγείας.

Επιπλέον, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο λόγω της έλλειψης απευθείας πτήσεων.

Μια αισιόδοξη επισκέπτρια είναι η Justyna Wrucha, πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου που σχεδιάζει ένα ταξίδι στο Μπαλί με τον σύζυγό της. Θα είναι η πρώτη τους επίσκεψη στο νησί, το οποίο, όπως λέει, βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα με τις επιθυμίες τους.

“Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας και του Μπαλί είναι εξαιρετικά σκληρή επιβάλλοντας 10ήμερη καραντίνα σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους”, λέει η Wrucha στο CNN.

Οι πολιτικές του Μπαλί για το Covid που αφορούν τους ξένους επισκέπτες καθορίζονται από την κεντρική κυβέρνηση στην Τζακάρτα και όχι από τις τοπικές αρχές του νησιού. Αρχικά, οι καραντίνες ήταν μικρότερες, αλλά πρόσφατα αυξήθηκαν λόγω των φόβων για τη νέα παραλλαγή Omicron.

Η Wrucha και ο σύζυγός της θα φθάσουν στην Τζακάρτα στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν εκεί σε καραντίνα για 10 ημέρες και στη συνέχεια θα πετάξουν για το Μπαλί, εκτός αν υπάρξουν αλλαγές ή προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

Λέει ότι έχουν βασιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Instagram, για να ενημερώνονται και όχι στα επίσημα κυβερνητικά κανάλια.

“Πριν από το Covid, οι άνθρωποι από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο λάτρευαν το Μπαλί”, προσθέτει.

Ο Ray Suryawijaya, επικεφαλής της Ινδονησιακής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της περιφέρειας Badung του Μπαλί, συμφωνεί με τον Wrucha.

“Με όλα αυτά τα εμπόδια, είναι δύσκολο να περιμένουμε από τους ξένους τουρίστες να έρθουν στο Μπαλί”, δήλωσε.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή αχτίδα ελπίδας με τη σταδιακή επιστροφή του εγχώριου τουρισμού. Ο Ρέι αναφέρει ότι το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων στο Μπαλί είναι τώρα γύρω στο 35%.”Τα Σαββατοκύριακα, περίπου 13.000 εγχώριοι τουρίστες επισκέπτονται το Μπαλί”, προσθέτει.

Ενώ αυτή η μικρή ροή επισκεπτών είναι μια ενθαρρυντική νότα για να κλείσει το έτος, ειδικά για τους πολλούς ντόπιους του Μπαλί που εξαρτώνται από τον τουρισμό για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, δεν θα είναι αρκετή για να σώσει τη σεζόν του 2021.