Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σε ποικίλες περιοχές της χώρας, που παράλληλα αναδεικνύουν το εμπλουτισμένο ελληνικό τουριστικό προϊόν, πραγματοποιούνται μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Πρόκειται για το Λεβάντα Fest, το πολυθεματικό Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού, τη θεατρική παράσταση «Six Women in Greek Tragedy», το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου και τη δράση «Πασάδες στα Γιάννενα».

Το «Λεβάντα Fest» πραγματοποιείται από σήμερα (14/6) μέχρι την προσεχή Κυριακή στον Βάλτο Ορεστιάδας και στο Πύθιο Διδυμοτείχου. Διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από την ΚοινΣΕπ «Άρωμα Έβρου» με κεντρικό σκοπό την ανάδειξη του βορείου Έβρου ως σημαντικού προορισμού για αγροτουρισμό, πολιτιστικό και γαστρονομικό τουρισμό, με επίκεντρο τα 2.000 στρέμματα λεβάντας που υπάρχουν στην περιοχή. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται έκθεση προϊόντων με βάση την λεβάντα, περιηγήσεις και πικ-νικ στα κτήματα του συνεταιρισμού με τα ανθισμένα φυτά, τζαζ συναυλίες, προβολές, γαστρονομικές δράσεις κ.ά.

Το Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού ξεκινά στις 20 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου. Έχοντας ιστορία 30 ετών, το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στην Αττική, με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων και σχημάτων από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, των παιδικών θεαμάτων και του κινηματογράφου. Οι φετινές εκδηλώσεις του θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το «Six Women in Greek Tragedy» θα παρουσιάζεται από τις 22 Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πλάκα). Περιλαμβάνει τη διασκευή-σύνθεση αρχαίων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη για την Μήδεια, την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη, την Εκάβη, την Ιφιγένεια και την Άλκηστη σε ενιαία παράσταση, καθώς και έκθεση-αφιέρωμα στη θεατρική μάσκα με τίτλο «Ancient Greek comedy & tragedy mask», όπου θα παρέχεται η δυνατότητα ξενάγησης στην αγγλική γλώσσα, με στόχο τη βαθύτερη γνωριμία των ξένων επισκεπτών με την αρχαία τραγωδία και, ευρύτερα, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Νίκος Σαρμάνης» της περιοχής στις 24 και 25 Ιουνίου. Στο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Χιλή, την Κολομβία, την Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Σερβία και την Ουκρανία, που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. Παράλληλα, κατά την παραμονή τους στην Νέα Αγχίαλο, οι ξένες αποστολές θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στον Βόλο, στον Αλμυρό και στο Πήλιο, καθώς και στον τοπικό οινοποιητικό συνεταιρισμό.

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου (Kimolos International Film Festival) διοργανώνεται από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου. Είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό και καινοτόμο κινηματογραφικό φεστιβάλ, που προβάλλει ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους σε πολλές θεματικές (περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, παιδί, γαστρονομία κ.ά.) με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διάδοση πράσινων πρακτικών στον τομέα του τουρισμού. Στη φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος ταινίες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο, το Ουζμπεκιστάν, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ινδία και τα ΗΑΕ.

Τέλος, ο ΕΟΤ στηρίζει τη δράση «Πασάδες στα Γιάννενα», μια θεατρικοποιημένη διαδρομή διάρκειας 90΄ στα στενά της καστροπολιτείας των Ιωαννίνων, βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα που εμπνέονται από τους θρύλους και την ιστορία της πόλης. Η καινοτόμα αυτή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Pamvotis Lake Project, που στόχο έχει την αναζωογόνηση και διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές και την ενθάρρυνση των συμμετεχόντων να επισκεφτούν τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης. Η δράση ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025.