Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που έσπευσαν πρώτες να εφαρμόσουν τις κυρώσεις του μπλοκ σε Ρώσους ολιγάρχες, που ανακοινώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου.

Ιταλία

Η Ιταλία έχει κατασχέσει μέχρι στιγμής πολυτελείς βίλες και super yacht που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες. Οι ιδιοκτήτες είναι όλοι στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.
Η ιταλική οικονομική αστυνομία κινήθηκε γρήγορα. Από την Παρασκευή 4 Μαρτίου, έως σήμερα έχει κατασχέσει περιουσία αξίας 143 εκατομμυρίων ευρώ από πέντε Ρώσους ολιγάρχες.

Αυτό περιλαμβάνει πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε μερικούς από τους πιο γραφικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Τοσκάνη και το νησί της Σαρδηνίας.

Ένα σπίτι στη λίμνη Κόμο που ανήκει στον τηλεοπτικό παρουσιαστή της Μόσχας Vladimir Soloviev ήταν μεταξύ αυτών καθώς και μια βίλα στη Σαρδηνία που ανήκε στον επιχειρηματία Alisher Usmanov. Η συνολική αξία και των δύο εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις σε super yacht

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε super yacht σε λιμάνια της βόρειας Ιταλίας.
Πρόκειται για το «Lady M», ένα γιοτ αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν αγκυροβολημένο στην Imperia της Λιγουρίας και ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Alexey Mordashov, πρόεδρο της εταιρείας χάλυβα Severstal.
Κατασχέθηκε επίσης και το γιοτ «Lena», το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Sanremo, επίσης στη Λιγουρία.
Ο ιδιοκτήτης του σκάφους αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ είναι ο Gennady Timchenko, ο επικεφαλής επιχειρηματίας της επενδυτικής εταιρείας Volga Group.

Οι συνέπειες των κυρώσεων και στην ιταλική οικονομία

Οι συνέπειες των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία είναι ήδη εμφανείς, ενώ είναι ακόμη νωρίς να προβλεφθεί αν θα βλάψουν και τις χώρες που τις εξέδωσαν σε μεγάλη κλίμακα.
Κι αυτό αφορά συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που εξαρτώνται άμεσα από χρήματα από τη Ρωσία και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη χρονιά.
Ένας από αυτούς είναι η παραγωγή και επισκευή μεγάλων σκαφών, των λεγόμενων super yacht, όπου η Ιταλία ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο.

Γαλλία

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν επίσης ένα σούπερ γιοτ στο λιμάνι Λα Σιοτά της νότιας Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, όπου αξιωματούχοι λένε ότι ετοιμαζόταν για επείγουσα αναχώρηση.
Ανήκε στον Igor Sechin, διευθύνων σύμβουλο της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και έναν από τους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις της ΕΕ.

Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είπε επίσης ότι βρίσκεται σε διαδικασία «ταχείας και αποτελεσματικής» εφαρμογής κυρώσεων, αλλά δεν έχει αποκαλύψει δημόσια εάν έχουν κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία.