του Χάρη Ντιγριντάκη

Λίρα εκατό στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων καταδεικνύεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε εξαιρετικά χαλεπούς οικονομικά καιρούς και εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής αβεβαιότητας το πρελούδιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 65% του κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.», με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας -δυνάμει Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ)- ήταν απρόσμενα υψηλό. Παράλληλα υπήρξαν κοινοπρακτικά σχήματα έκπληξη που γεννούν σκέψεις και για έτι περαιτέρω κυοφορούμενα deals Όλοι οι εγχώριοι παίκτες και επιφανείς ξένοι παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα του διαγωνισμού η οποία οδεύει για μετά τις 24 Απριλίου δεδομένου ότι σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, προς το καλοκαίρι μετατίθεται και η αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προτάσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι Όμιλοι Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, Περιστέρη, Μυτιληναίου και διεθνείς επενδυτές που ερίζουν για την πολύφερνη νύφη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι υποψήφιοι που έστειλαν την περασμένη Δευτέρα τις μη δεσμευτικές τους προτάσεις και τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα ηλεκτρονικά θα πρέπει μέχρι τις 24 Απριλίου να τα ταχυδρομήσουν. Άρα ο χρόνος της εξέτασης των δικαιολογητικών και της λήψης των αποφάσεων για το ποια σχήματα θα περάσουν στη δεσμευτική φάση πάει επίσης πιο πίσω. Ενδεικτικό πάντως της σπουδής των επενδυτών είναι ότι όλοι είχαν στείλει την εκδήλωση ενδιαφέροντος τους από νωρίς δίχως να περιμένουν την καταληκτική ώρα!

Ειδικότερα, το κάδρο του ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1) C.G. GAS LIMITED (Όμιλος Κοπελούζου),

2) MET HOLDING AG (η MET Group είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο)

3) POWER GLOBE LLC (η Powerglobe Qatar είναι ο ενεργειακός βραχίονας της Optimized Holding (AL FAISAL),

4) SHELL GAS B.V. (η Royal Dutch Shell είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο),

5) VITOL HOLDING B.V. (η Vitol είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων παγκοσμίως),

6) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E. (όμιλος Περιστέρη),

7) Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V. (η Edison είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και έχει έδρα στην Ιταλία),

8) Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.,

9) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Σήμερα μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα. Το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), ώστε να παρέχεται υπό όρους το δικαίωμα στον προτιμητέο επενδυτή να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ.

Οι εκπλήξεις

Δύο εκπλήξεις έκρυβε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η πρώτη κινείτο υπό καθεστώς εχεμύθειας και αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ και μάλιστα σε κοινό σχήμα με τη Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο για την απόφαση σύστασης της κοινοπραξίας, στην οποία η δημόσια επιχείρηση θα έχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της τάξης του 30%, ήταν τα γεγονότα προ τριών μηνών με την ετήσια δέσμευση slots στη Ρεβυθούσα. Ο αποκλεισμός τόσο της ΔΕΗ όσο και της Motor Oil από τον ετήσιο προγραμματισμό που έκανε ο ΔΕΣΦΑ με βάση τον υφιστάμενο κώδικα, έδωσε κοινό πεδίο συνεννόησης στις δύο εταιρίες και δημιούργησε προϋποθέσεις συνεργασίας.

Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι οι δύο ενεργειακοί όμιλοι επιθυμούν εντονότερη δραστηριοποίηση στην αγορά του φυσικού αερίου τόσο επειδή θα είναι το μεταβατικό καύσιμο μέχρι την πλήρη απανθρακοποίηση όσο βεβαίως και επειδή πρέπει να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Η ΔΕΗ, κατά πληροφορίες, μετά και την υπόθεση της Ρεβυθούσας, αποφάσισε να μη μείνει θεατής των εξελίξεων κι έτσι συμμετείχε στο market test του FSRU Αλεξανδρούπολης που μόλις έληξε, κλείνοντας capacity. Επιδίωξη της είναι η πρόσβαση σε LNG.

Η δεύτερη έκπληξη αφορά την επιστροφή της Shell στην ελληνική ενεργειακή σκηνή και μάλιστα στην αγορά αερίου από την οποία αποχώρησε μόλις τον Ιούλιο του 2018 πουλώντας στη ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της (49%) στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Αττικής.

Από το συνολικό τίμημα των 150 εκατ. ευρώ που έλαβε, τα 39 εκατ. ευρώ αφορούσαν το 49% της ΕΠΑ Αττικής και τα 111 εκατ. ευρώ το 49% της ΕΔΑ Αττικής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Shell αφορά κυρίως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της ΔΕΠΑ με Gazprom, Sonatrach και Βotas, στο πλαίσιο εμπλοκής της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αργούν οι αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια

Είναι κοινός τόπος ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιφέρει ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών επιχειρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που επρόκειτο να ξεκινήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ή ακόμη και για αυτές που βγήκαν στον «αέρα».

Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σχεδόν σε όλον τον πλανήτη και σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στις αγορές μεταθέτουν πιο πίσω χρονικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα για φέτος, όπως έχει πει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης τα δύο τρίτα του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων αφορά κρατικές ενεργειακές εταιρείες που πέρασαν στον έλεγχο του Ταμείου.

Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αν και προγραμματιζόταν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους με διάθεση κι άλλου ποσοστού παγώνει. Πηγές θέλουν εξαιτίας των ακραίων συνθηκών να μην μπορεί να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Κινέζους αξιωματούχους. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Πεκίνο πριν από περίπου ένα μήνα αλλά το ακύρωσε λόγω των απαγορευτικών μέτρων που έλαβε η Κίνα.

Ειδικά η συμμετοχή των εννιά επενδυτικών σχημάτων στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομίας, ακόμη και σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ θα πάει επίσης πίσω καθώς είναι δύσκολή η επικοινωνία με τους υποψήφιους επενδυτές. Κάποιοι τοποθετούν αυτή τη διαδικασία ακόμη και τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εταιρίες διανομής αερίου Italgas, η τσεχική EPH και η κινεζική China Resources Gas. Επίσης τα μεγάλα funds First State Investments, Macquarie, ΚKR, Antin Infrastructure Partners, I Squared και SinoCEEF.