Συναγερμό έχουν σημάνει στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές Αρχές της χώρας τα φαινόμενα συνωστισμού στη Μύκονο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και συνέχισε: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».

Προσέθεσε ακόμα ότι «δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, καθώς αν τηρούμε τα μέτρα και τους κανόνες δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Στη Μύκονο, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού.

Πέτσας: Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown

Την ύπαρξη σχεδίου για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο Στ. Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον, εδώ είμαστε να το δούμε», αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.

Γεωργιάδης: «Η απόλυτη καταστροφή μας εάν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε»

Για το λουκέτο που επιβλήθηκε σε μαγαζί στη Μύκονο για μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό, μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες, καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».

Σύψας: Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημία

Την ίδια στιγμή, λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ένας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους. «Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Σύψας.