Τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, τόσο εφέτος που παρά τις δύσκολες συνθήκες παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με πέρυσι, όσο και για το 2016 το οποίο προδιαγράφεται με πολύ καλές προοπτικές, εφόσον επικρατήσει ομαλότητα στη χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ωστόσο την ανάγκη να διαμορφωθεί μια κεντρική στρατηγική, οι βασικοί άξονες της οποίας να ενισχύουν τον τομέα, ο οποίος παρά τα όσα λέγονται «στην πράξη δεν αποτελεί προτεραιότητα».
Παρά τις θετικές επιδόσεις όμως σε αφίξεις και έσοδα για τη φετινή χρονιά, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν 26 εκατ. αφίξεις και 14,5 δισ. ευρώ έσοδα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εξέφρασε την ανησυχία του για τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς οι τιμές είναι συμπιεσμένες λόγω των προσφορών και το 2016 θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη.
Την ίδια ώρα πολύ μικρός αριθμός αυτών είναι κερδοφόρες, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι υπερδανεισμένες. Ενώ ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με τον κ. Ρέτσο να εκφράζει φόβους για «κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας». Από την άλλη, το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά δεν μετουσιώνεται σε πράξεις, ενώ μετά τα capital controls έχει σταματήσει κάθε κινητικότητα.
Αναφερόμενος στη θετική πορεία της φετινής περιόδου, η οποία «εξέπληξε και τους αισιόδοξους», ο κ. Ρέτσος σημείωσε «την πολύ μεγάλη δυναμική» που παρουσιάζει ο οδικός τουρισμός, με «έκρηξη» από τις Βαλκανικές χώρες και την εμφάνιση νέων αγορών όπως η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη η νέα ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές να στοχεύσει στον οδικό τουρισμό, θέτοντας ως προτεραιότητα τα οδικά σύνορα να εκσυγχρονιστούν σε υποδομές και διαδικασίες.
Αντίθετα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος αν και ανέκαμψε το 2014, εφέτος έχει πληγεί σημαντικά μετά τα capital controls.
Στις προκλήσεις για το 2016 είναι και ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ, μέρος του οποίου θα απορροφηθεί και το υπόλοιπο θα περάσει στο πακέτο. Ηδη σε κάποιους προορισμούς της επικράτειας τα συμβόλαια για τη νέα χρονιά προβλέπουν αυξήσεις 5%. «Το ερώτημα είναι αν αντέχεις να το απορροφήσεις και αν μπορείς να παραμείνεις ανταγωνιστικός», σημείωσε ο κ. Ρέτσος. Παράλληλα υπογράμμισε το «μεγάλο ζήτημα» του μεταναστευτικού για τη χώρα, εστιάζοντας στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές του διαστάσεις, ενώ σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν θέματα με τους Tour Operators στα νησιά που αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα.
Εστιάζοντας στη μεγάλη αύξηση στις αφίξεις που παρατηρείται στην Αθήνα και το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ανέρχεται σε ποσοστό 26%, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας το επτάμηνο ενισχύθηκαν κατά 8%, καθώς μεγάλη μερίδα των επισκεπτών διαμένουν σε σπίτια που νοικιάζονται παράνομα. Για το θέμα αυτό και με την προοπτική της κατάργησης από την 1η Νοεμβρίου της διάκρισης μεταξύ τουριστικής και αστικής μίσθωσης, ο ίδιος αναγνώρισε ότι αποτελεί παγκόσμια τάση, τόνισε όμως την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, μηχανισμός ελέγχου, καθώς και φορολόγηση στην πηγή.
Πηγή : tovima.gr