Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ελάχιστες υπηρεσίες θα πρέπει να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια απεργίας των υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια της Πορτογαλίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αλλά η απόφαση περιορίζεται σε πτήσεις που απαιτούνται μόνο για «κρίσιμες καταστάσεις».

Η απόφαση ήρθε μετά την αποχώρηση του Πορτογαλικού Συνδικάτου Εργαζομένων στις Μεταφορές (Stamp) στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, αλλά ο αντίκτυπος της απεργίας περιγράφεται ως «εντελώς απρόβλεπτος».

Η EasyJet, η TAP Air Portugal, η British Airways, η Ryanair, η Jet2.com, η Wizz Air, οι Azores Airlines και η Vueling θα μπορούσαν όλες να επηρεαστούν από τη βιομηχανική δράση.

Το συνδικάτο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και «πολλές ακυρώσεις πτήσεων» προς όλους τους προορισμούς που εκτελούνται από αεροπορικές εταιρείες που υποστηρίζονται από την SPdH – Πορτογαλικές Υπηρεσίες Χειρισμού – είναι μια διαμάχη σχετικά με τις αμοιβές.

Το σωματείο έχει διαβεβαιώσει ότι οι βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της συντήρησης του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, θα διατηρηθούν.

Ωστόσο, η διακοπή των τακτικών δρομολογίων αναμένεται να είναι σημαντική στα αεροδρόμια της ηπειρωτικής χώρας μαζί με τη Μαδέρα και τις Αζόρες.