Πρεμιέρα σήμερα για την κορυφαία διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2024» στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουνίου και φέτος είναι η μεγαλύτερη στην 60χρονη ιστορία της, καθώς η ζήτηση για εκθεσιακό χώρο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Συνολικά, στα «Ποσειδώνια 2024» συμμετέχουν 2.030 εταιρείες από 82 χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, με αναμενόμενη συμμετοχή περισσότερων από 40.000 επαγγελματιών του κλάδου.

Επίσης, θα υπάρχουν 23 εθνικά περίπτερα. Η Κίνα σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση συμμετοχών με 180 εταιρείες, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 50% μετά την πανδημία. Η Τουρκία ακολουθεί με άνοδο 10%.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 96 νέοι ή επανεμφανιζόμενοι εκθέτες μετά από μακρά απουσία, με 25 από αυτούς να είναι ελληνικές εταιρείες, αποδεικνύοντας την πληθώρα κατασκευαστών και παρόχων υπηρεσιών της χώρας μας. Στις διεθνείς συμμετοχές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία κάνουν εντυπωσιακή είσοδο με 10 και 8 εταιρείες αντίστοιχα.

Τα Ποσειδώνια 2024 αναδεικνύουν τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και στοχεύει στην ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση των πλοίων, καθώς και στη διαφοροποίηση του συνολικού προϊόντος. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές αναταραχές, οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν την υιοθέτηση νέων λύσεων, ώστε η ελληνική ναυτιλία να παραμείνει στην κορυφή παγκοσμίως.

Τα Ποσειδώνια σηματοδοτούν επίσης την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, με τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Χαλκίδας να προβάλλονται ιδιαίτερα. Συνολικά, περισσότερα από 85 ναυπηγεία από 26 χώρες θα είναι παρόντα στην έκθεση.

Η φετινή διοργάνωση προσελκύει επίσης αυξημένη συμμετοχή εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας, που προσφέρουν υπηρεσίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η έκθεση αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην τοπική και εθνική οικονομία, με έσοδα από τη φιλοξενία επισκεπτών, την κατασκευή περιπτέρων, τις μεταφορές, τους εκτελωνισμούς και τις εταιρικές εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία του εκθεσιακού τουρισμού.

Τα Ποσειδώνια 2024 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.