Οι πιστωτές της Thomas Cook Group θα λάβουν 280 εκατ. λίρες, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της άλλοτε ισχυρής ταξιδιωτικής εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας το ποσό προέρχεται από κάποιες από τις 57 επιχειρήσεις του ομίλου που τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ διευκρινίζεται ότι το ποσοστό των πληρωμών θα είναι διαφορετικό για κάθε εταιρία.

Οι επιλέξιμοι πιστωτές πρόκειται να λάβουν τα ποσά πριν το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Το 2021 δημιουργήθηκε ένας ιστότοπος για να μπορούν οι πιστωτές της Thomas Cook να υποβάλουν τις απαιτήσεις τους.

“Όσοι πιστωτές δεν το έχουν κάνει ακόμη, θα πρέπει να υποβάλουν την απαίτησή τους μέσω του site το αργότερο έως τις 2 Αυγούστου 2024”, ανέφερε η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

Η χρεοκοπία προκάλεσε τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό στην ιστορία της χώρας σε καιρό ειρήνης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς 140.000 πελάτες της Thomas Cook με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι βρίσκονταν ακόμη στο εξωτερικό όταν συνέβη η κατάρρευση, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν. Η κατάρρευση κόστισε ποσό ρεκόρ, σχεδόν 350 εκατομμύρια λίρες σε πληρωμές της Atol.

Ο όμιλος απασχολούσε τότε 22.000 άτομα, εκ των οποίων 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας δήλωσε: “Μετά την κατάρρευση του ομίλου εταιρειών Thomas Cook, ο εκκαθαριστής εργάστηκε σκληρά για να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος των πιστωτών.

Αυτό περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης slot αεροδρομίου, ξενοδοχειακών επενδύσεων και καταστημάτων high street που ανήκαν σε όλο τον όμιλο εταιρειών”.

Ο David Chapman, ο οποίος διορίστηκε ως επίσημος παραλήπτης και εκκαθαριστής της Thomas Cook, δήλωσε: “Καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν χρήματα μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.

Η ομάδα μου εργάστηκε σκληρά για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, μεγιστοποιώντας τα κεφάλαια που μπορούν τώρα να διανεμηθούν στους πιστωτές.

Θα ενθάρρυνα τους πιστωτές να επισκεφθούν τον ειδικό ιστότοπο για τις απαιτήσεις της Thomas Cook για να ελέγξουν τη θέση σχετικά με την απαίτησή τους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε αν θα πρέπει να λάβουν οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που διανέμονται”.

Τα slots στα αεροδρόμια του Γκάτγουικ και του Μπρίστολ που ανήκαν στην Thomas Cook πωλήθηκαν στην EasyJet έναντι 36 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η Jet2 ανέλαβε slots στο Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Στάνστεντ έναντι άγνωστου ποσού.

Η Hays Travel απέκτησε ολόκληρη την αλυσίδα λιανικής της εταιρίας, η οποία αποτελείται από 555 καταστήματα, και προσέλαβε τότε πάνω από 420 πρώην υπαλλήλους.

Η επωνυμία Thomas Cook αποκτήθηκε από την κινεζική ιδιοκτήτρια της Club Med, Fosun International, δύο μήνες μετά την αποτυχία της να την επανεκκινήσει ως διαδικτυακή επιχείρηση λίγο πριν από την πανδημία του Covid.