Μετά την πανδημία Covid-19, η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση παγκοσμίως. Ορισμένες χώρες, ωστόσο, εξαρτώνται περισσότερο από αυτόν τον τομέα οικονομικά από άλλες, και για αυτές η κρίση θα μπορούσε να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ιταλία (13% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Ιταλική Εθνική Αρχή Τουρισμού (ENIT), το 2020 ο τουρισμός στην Ιταλία θα περάσει από μια βαθιά κρίση. Οι προβλέψεις, λένε ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψει μόνο στο επίπεδο του 2019 το 2023.

Η ENIT, εκτιμά πως η βιομηχανία θα χάσει κέρδη άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε σχέση με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις. Αυτό προστίθεται στα 46 δισεκατομμύρια που χάθηκαν από τον εγχώριο τουρισμό.

Οι πόλεις της Ιταλίας με τις περισσότερες επισκέψεις βρίσκονται σε κρίση. Η Φλωρεντία έχει καταγράψει μόνο 900.000 διανυκτερεύσεις από την αρχή του έτους μέχρι τώρα, ενώ τα ξενοδοχεία στη Βενετία λειτουργούν με τα μισά άτομα.

Ο αριθμός των πτήσεων από το εξωτερικό κατέρρευσε κατά 91%, ενώ η ENIT εκτιμά ότι το 2020 ο αριθμός των μη Ιταλών επισκεπτών θα μειωθεί κατά 55%.

Ο νότος της χώρας θα υποφέρει περισσότερο από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Καθώς οι περισσότερες περιοχές που εξαρτώνται από τον τουρισμό βρίσκονται εκεί.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις αναμενόμενες απώλειες στον τομέα του εσωτερικού τουρισμού. Έχει εισαγάγει ένα πακέτο «μπόνους διακοπών» για να ενθαρρύνει τους Ιταλούς να ταξιδέψουν εντός της χώρας.

Αυτά τα μπόνους προορίζονται για νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Μια οικογένεια τριών ή περισσότερων ατόμων μπορεί να λάβει 500 €, ενώ ένα νοικοκυριό δύο ατόμων θα λάβει 300 € και ένα άτομο θα πάρει 150 €. Η ιταλική κυβέρνηση έχει διαθέσει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτό το πακέτο «μπόνους διακοπών».

Το μπόνους διακοπών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην ιταλική επικράτεια, σε ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ, τουριστικά χωριά κ.λπ. και μόνο για διαμονή μεταξύ 1 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.