Με στόχο τη δημιουργία ενός εργαλείου μέτρησης της απόδοσης του τουρισμού στις αστικές πόλεις σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) προχώρησε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τουρισμού Πόλεων (WTCF).

Υπό από τον τίτλο «UNWTO-WTCF City Tourism Performance Performance» το έργο περιλαμβάνει ένα σύνολο κριτηρίων και μια πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών με σκοπό να παρουσιάσει καλές πρακτικές σχετικά με την “τουριστική επίδοση” σε αρκετούς αστικούς προορισμούς.

Η συνεργασία μεταξύ UNWTO και WTCF για τη μέτρηση του αστικού τουρισμού θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλουν στρατηγικές ενέργειες για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και τη βιώσιμη διαχείριση στον τουρισμό.

Το έργο περιλαμβάνει έρευνα σχετικά με την απόδοση των πόλεων στον τουρισμό, συλλέγοντας πληροφορίες για τα υπάρχοντα συστήματα μέτρησης της απόδοσης του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνολικά 16 πόλεις που βρίσκονται στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική συμμετείχαν στην έρευνα.

Στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία είναι να καθοριστεί ένα σύνολο κριτηρίων που μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη δυνατή εκτίμηση της απόδοσης του τουρισμού των πόλεων με λογικό κόστος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Habitat του ΟΗΕ (το 2050, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζει σε πόλεις.) Μέχρι το 2025, οι μητροπολιτικές περιοχές θα συνεισφέρουν πάνω από 30 τρις. δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.

“Οι πόλεις αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού. Το πρόγραμμα «UNWTO-WTCF City Tourism Performance» που ξεκίνησε το 2015 και έχει διεξάγει μια ολοκληρωμένη ανάλυση 16 τουριστικών πόλεων στον κόσμο σε πέντε τομείς: διαχείριση προορισμών, οικονομικές προοπτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προοπτικές, περιβαλλοντικές προοπτικές καθώς και τεχνολογία και νέες επιχειρημτικά μοντέλα. Τα ευρήματα προσφέρουν πολύ χρήσιμη καθοδήγηση για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σε πόλεις σε όλο τον κόσμο », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WTCF, Song Yu.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρουσιάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Tianjin της Κίνας και αργότερα αυτό το μήνα στις 26 Σεπτεμβρίου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής ένα δεύτερο workshop θα συζητήσει τα αποτελέσματα των λατινοαμερικανικών πόλεων, με στόχο τη δημιουργία μιας  πλατφόρμας για την παροχή συστάσεων σε αυτές τις πόλεις σχετικά με τους επιλεγμένους βασικούς τομείς επιδόσεων, προσφέροντας γενικές ενδείξεις σε όλες τις πόλεις σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις στον τουρισμό πόλεων.

Τέλος, οι 16 διαφορετικές περιπτώσεις πόλεων θα συγκεντρωθούν σε μια δωρεάν δημοσίευση στον ιστότοπο του UNWTO, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις μπορούν να βελτιώσουν τη μελλοντική τους στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης.