Ιστορικό ρεκόρ παγκοσμίως κατέγραψαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις την περσινή χρονιά. Ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση 4,4% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2015, αγγίζοντας το 1,2 δις., σύμφωνα  ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 50 εκατ. επιπλέον τουρίστες , οι οποίοι πραγματοποίησαν διανυκτέρευση,ταξίδεψαν σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό ταξιδιωτών του 2014.

Το 2015 είναι η 6η συνεχή χρονιά κατά την οποία σημειώνεται ανάπτυξη άνω του μέσου όρου, με τις διεθνείς αφίξεις να καταγράφουν ανάπτυξη 4% ή μεγαλύτερη ετησίως από το 2010, μετά κρίσης, κι έπειτα.

«Οι εξαιρετικές επιδόσεις του κλάδου συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Έτσι, είναι σημαντικό για κάθε χώρα να προωθεί πολιτικές που ενισχύουν τη συνεχιζόμενη τουριστική της ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των ταξιδίων, της ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων και της βιωσιμότητας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Ταλέμπ Ριφάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδόσεις του 2015 ενισχύθηκαν από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις τιμές πετρελαίου και τις κρίσεις που πλήττουν πολλά σημεία του κόσμου.

Η ανάπτυξη σε ανεπτυγμένους οικονομικά προορισμούς (+5%) ξεπέρασε την αντίστοιχη των ανερχόμενων οικονομιών (+4%), ενισχυμένη από τα σταθερά αποτελέσματα της Ευρώπης (+5%).

Ανά περιοχή, η Ευρώπη, η Αμερική και η Ασία και Ειρηνικός είχαν ανάπτυξη 5% το 2015. Οι αφίξεις στη Μ. Ανατολή εμφανίζονται αυξημένες κατά 3% ενώ στην Αφρική, βάσει των περιορισμένων δεδομένων που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΤ, καταγράφεται μείωση 3%, εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων στη Β. Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των αφίξεων στην περιοχή.

Ειδικότερα, ανά περιοχή, η Ευρώπη ηγείται της ανάπτυξης (+5%) ενισχυμένη από το αδύναμο ευρώ έναντι του δολαρίου Αμερικής και άλλων νομισμάτων. Οι αφίξεις έφτασαν τα 609 εκατ., ή 29 εκατ. περισσότερες από το 2014.

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη (+6%) σημείωσε ανάκαμψη σε σχέση με τις απώλειες αφίξεων του 2014. Η βόρεια Ευρώπη (+6%), η νοτια Μεσογειακή Ευρώπη (+5%) και η δυτική Ευρώπη (+4%) είχαν επίσης ισχυρά αποτελέσματα, ειδικά όσον αφορά τους πολλούς ώριμους προορισμούς που περιλαμβάνουν.

Ακόμη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που συντάσσει ο ΠΟΤ παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικός όσον αφορά και την φετινή χρονιά, παρότι σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη διετία.

Βάσει της τρέχουσας τάσης, ο ΠΟΤ εκτιμά ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2016 θα καταγράψουν ανάπτυξης της τάξης του 4%.

Ανά περιοχή, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρότερη σε Ασία και Ειρηνικό (από +4% έως +5%) και ακολουθεί η Ευρώπη (+3,5% έως +4,5%). Οι προβλέψεις για την Αφρική και τη Μ. Ανατολή κάνουν λόγο για ανάπτυξη από 2 έως 5%, παρότι για τις 2 περιοχές υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα και αστάθεια.