Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τον κίνδυνο να χαθούν έσοδα 14 δισ. δολαρίων, εάν η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία συνεχιστεί, αναδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ). Ο πόλεμος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκτιμάται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στην αποκατάσταση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης και επιβραδυντικά στην επαναφορά των μεγεθών του κλάδου, με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, που είχαν αρχίσει σταδιακά να ανοίγουν μετά την υγειονομική κρίση, είναι εκείνες που θα επηρεαστούν περισσότερο, ειδικά όσον αφορά τα ταξίδια προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, μετά την πρωτοφανή πτώση του 2020 και του 2021, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή του ανάκαμψη το 2022, με βάση τον ΠΟΤ. Ενδεικτικό της σταδιακής αποκατάστασης είναι το γεγονός ότι από τις 24 Μαρτίου 12 προορισμοί διεθνώς ήραν τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλάρωσε ή πρόκειται να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γεγονός που συμβάλλει στην εκτόνωσης της ζήτησης.

Βέβαια, το κλείσιμο του ουκρανικού και του ρωσικού εναέριου χώρου, καθώς και η απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη επηρεάζουν τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, προκαλώντας παρακάμψεις στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερης διάρκειας πτήσεις και υψηλότερο κόστος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν συνολικά το 3% των παγκόσμιων δαπανών για τον διεθνή τουρισμό το 2020 και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 14 δισ. δολάρια σε παγκόσμια έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να χαθούν εάν η πολεμική σύρραξη συνεχιστεί. Η σημασία των δύο αγορών είναι σημαντική όχι μόνο για τις γειτονικές χώρες, αλλά και για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που βασίζουν το τουριστικό τους προϊόν στο παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ρωσική αγορά έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες ή η Σρι Λάνκα. Ως προορισμοί, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 4% όλων των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη, αλλά μόνο το 1% των εσόδων διεθνούς τουρισμού της Γηραιάς Ηπείρου το 2020.

Ο αντίκτυπος

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, οι αναζητήσεις αεροπορικών ταξιδιών και οι κρατήσεις σε διάφορα κανάλια παρουσίασαν επιβράδυνση την εβδομάδα μετά την εισβολή, ωστόσο άρχισαν να ανακάμπτουν στις αρχές Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΤ, είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη δύσκολη οικονομική συνθήκη, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνοντας την επενδυτική αβεβαιότητα. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, και ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανεβάζουν το κόστος για τα καταλύματα και τις υπηρεσίες μεταφορών, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις αποταμιεύσεις τους.