Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αύριο Τρίτη 3 Ιανουαρίου οι Κινέζοι επιστήμονες, θα πρέπει να παρουσιάσουν στην διεθνή κοινότητα λεπτομερή στοιχεία για την εξέλιξη του COVID-19 στην χώρα τους, μετά από έκκληση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας στην Κίνα σταμάτησε πρόσφατα να δημοσιεύει καθημερινά δεδομένα για τον ιό.

Αυτό σε συνδυασμό με χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων στην Κίνα -το τελευταίο μέρος της πολιτικής της χώρας κατά του μηδενικού Covid- έρχεται καθώς η χώρα μάχεται με ένα νέο κύμα μολύνσεων.
Ανά τον κόσμο έχει σημάνει συναγερμός για την απόφαση της χώρας να ανοίξει τα σύνορα της.

Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει αυστηρότερους ελέγχους (τεστ COVID) για Κινέζους ταξιδιώτες μετά την απόφαση του Πεκίνου να ακυρώσει την πολιτική του για μηδενικό Covid και να προωθήσει την επιστροφή στα ταξίδια στο εξωτερικό από τις 8 Ιανουαρίου.

Εν΄τω μεταξύ την συντονισμένη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο νέο κύμα του κορωνοϊού στην Κίνα, θα συζητήσουν εκ νέου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές αρχές.

ACI Europe: «Επιστημονικά αδικαιολόγητοι», οι περιορισμοί σε Κινέζους ταξιδιώτες

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) χαρακτηρίζει ως «οπισθοδρομικά» τα μέτρα που σχεδιάζονται ορισμένα κράτη για την επιβολή τεστ Covid-19 πριν από την αναχώρηση ή κατά την άφιξη σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα στοιχεία που αποκτήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε το ACI Europe σε ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι οι δοκιμές ή άλλοι περιορισμοί στις αφίξεις από την Κίνα «δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται στον κίνδυνο».

Τα σχόλια απηχούν εκείνα που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο υποστήριξε ότι τα υποχρεωτικά μέτρα δοκιμών από πολλές χώρες ήταν «αδικαιολόγητα» για το μπλοκ.

Ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε ότι «βυθιζόμαστε για άλλη μια φορά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών, που δεν έχουν καμία βάση σε επιστημονικά δεδομένα.

Σαφώς πρέπει να μάθουμε ακόμα τα οδυνηρά μαθήματα των περασμένων ετών.
Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι τρέχουσες ρυθμίσεις για τον συντονισμό της ΕΕ έχουν αποτύχει για άλλη μια φορά».

ΠΟΥ: Κατανοητή η αντίδραση των χωρών

Ωστόσο ο Tedros Adhanom Ghebreyesus γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, είπε ότι η αντίδραση από τις χώρες ήταν «κατανοητή» δεδομένης της «απουσίας ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα» και ότι ο οργανισμός «παραμένει ανήσυχος» για την εξέλιξη της κατάστασης.

Ο ΠΟΥ τόνισε τη σημασία της παρακολούθησης και της έγκαιρης προσέγγισης για τη δημοσίευση δεδομένων για να βοηθήσει την Κίνα και τις παγκόσμιες κοινότητες να πραγματοποιήσουν αξιολογήσεις κινδύνου για να διαμορφώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις. Παράληλα, κάλεσε «την Κίνα να ενισχύσει την αλληλουχία των ιών, την κλινική διαχείριση και την εκτίμηση επιπτώσεων».