Παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομία, το ταξιδιωτικό συναίσθημα προς την Ευρώπη αποδεικνύεται θετικό για την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Travel Barometer Long-Haul, ο δείκτης αισθημάτων ταξιδιού και στις δύο αγορές βελτιώθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Barometer, κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού (ETOA) και του Eurail, μέτρησε την πρόθεση 1.000 ατόμων από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2019.

Η Ευρώπη ψηλά στην λίστα επιθυμιών των Κινέζων ταξιδιωτών

Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) ερωτηθέντες από την Κίνα ανέφεραν ότι έχουν κατά νου έναν ευρωπαϊκό προορισμό για την καλοκαιρινή περίοδο.
Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει καλά αποτελέσματα από το 2018 “Τουριστικό Έτος ΕΕ-Κίνας”, η επιτυχία του οποίου εξακολουθεί να γίνεται αισθητή.
Η αυξανόμενη ευημερία των Κινέζων πολιτών, οι βελτιωμένες δυνατότητες σύνδεσης με την ατμόσφαιρα και οι πολιτικές χαλάρωσης των θεωρήσεων που έχουν θεσπιστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, βοηθούν τα ταξίδια στην ήπειρο.

1 ταξίδι και 4 προορισμοί

Το 70% των Κινέζων ταξιδιωτών θα παραμείνουν στην Ευρώπη μεταξύ επτά και 14 νυχτών και είναι πιθανό να συνδυάσουν κατά μέσο όρο τέσσερις προορισμούς σε ένα μόνο ταξίδι.

Οι Ρώσοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ευρώπη

Ενώ η επιθυμία για ταξίδια των Ρώσων στην Ευρώπη ήταν αργή στις αρχές του 2019, τα αποτελέσματα για τους καλοκαιρινούς μήνες δείχνουν ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επιθυμιών.
Ωστόσο, η συνεχής διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο  ρούβλι, η αύξηση των φόρων προστιθέμενης αξίας, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η στασιμότητα της αγοράς εργασίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της πραγματικής ταξιδιωτικής συμπεριφοράς.

Η πολιτική αλλαγή στη Βραζιλία φέρνει χαμόγελα στον τουρισμό

Στη Βραζιλία, η πρόθεση για ταξίδια βελτιώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ δύο στους πέντε (39%) ερωτηθέντες έχουν κατά νου να επισκεφθούν έναν ευρωπαϊκό προορισμό.
Η αισιοδοξία που προκαλείται από την αλλαγή της κυβέρνησης και την επιβολή ανώτατων επιτοκίων στη νομισματική πολιτική φέρνει αισιοδοξία στα ταξίδια, αν και οι οικονομικές τάσεις παραμένουν αρνητικές.

Η διάθεση για ταξίδια παραμένει αρνητική στους Ιάπωνες

Η παγκόσμια επιβράδυνση αποδυνάμωσε την οικονομία της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2019, με το βάρος να πέφτει στα νοικοκυριά.
Μόνο το 18% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ευρώπη έως τον Αύγουστο του 2019.
Από τους αυτούς το 52% προγραμματίζουν να παραμείνουν στους ευρωπαϊκούς προορισμούς για λιγότερο από επτά ημέρες.