Οι αξίες των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη παρέμειναν σταθερές το 2023 λόγω της παγίωσης της ανάκαμψης μετά την πανδημία και της σταθερής επιθυμίας για ταξίδια, διατηρώντας ισχυρές τις μέσες τιμές δωματίων, σύμφωνα με τον ετήσιο Ευρωπαϊκό Δείκτη Αξιολόγησης Ξενοδοχείου (HVI) που δημοσιεύθηκε από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων HVS.
Τα ξενοδοχεία στην Αθήνα παρουσίασαν την ισχυρότερη αύξηση της αξίας τους το 2023, σύμφωνα με τον HVI, με διψήφια βελτίωση, που προήλθε από το ισχυρό RevPAR (Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) και το ενεργό ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η αγορά κατόρθωσε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο μιας σειράς γεωπολιτικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και της κλονισμένης κινεζικής οικονομίας, καθώς και του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους και των υψηλών επιτοκίων.
Το αποτέλεσμα ήταν μια οριακή αύξηση περίπου 1% στις αξίες των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη, περίπου στο 97% των επιπέδων του 2019. Αυτή η επιβράδυνση ακολουθεί σταθερές αυξήσεις κατά το 2021 και το 2022, όταν η αναφερόμενη τιμή HVI αυξήθηκε κατά 3,8% και 4,5% αντίστοιχα.
Η ανάκτηση εσόδων και κερδών εξακολουθούσε να έχει ως αποτέλεσμα οριακά κέρδη σε αξία κατά τη διάρκεια του έτους, παρά τις ασταθείς ακόμη προοπτικές για τις παραμέτρους αποτιμήσεων, σχολίασε η συν-συγγραφέας της έκθεσης κ. Julia Dzerkach, συνεργάτης της HVS London. “Το αυξημένο κόστος του χρέους το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις οδήγησαν σε μια υποτονική αγορά ξενοδοχειακών συναλλαγών, με μεγάλη διαφορά προσφοράς-ζήτησης για πωλήσεις και εξαγορές”, πρόσθεσε.
Τα ξενοδοχεία στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και τη Ρώμη παραμένουν τα πιο δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη, με τη Γενεύη, τη Φλωρεντία, το Μιλάνο, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη να συμπληρώνουν το top 10.
Τα ξενοδοχεία στη Φλωρεντία, το Δουβλίνο, τις Βρυξέλλες, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα παρουσίασαν αύξηση της αξίας τους κατά 3-5%.
Μόνο το Άμστερνταμ, η Αθήνα, το Δουβλίνο και το Παρίσι είδαν τις τιμές να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, κυρίως λόγω της ισχυρής μέσης απόδοσης των επιτοκίων.
Οι γερμανικές αγορές του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης ήταν μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν πτώση στις αξίες των ξενοδοχείων για το 2023, κυρίως λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης σημαντικών παραγόντων που δημιουργούν ζήτηση, όπως η εταιρική ζήτηση, τα συνέδρια, οι εκθέσεις και οι εκθέσεις.
Η αβεβαιότητα παραμένει για το επόμενο έτος, αν και αναμένεται σταθερότητα στις τιμές. Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε συνδυασμό με μέτρια ανάπτυξη RevPAR καθώς ο όγκος της ζήτησης ανακάμπτει πλήρως, θεωρείται θετικό προμήνυμα για το 2024, τόνισε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης κ. Clemence Sennavoine, συνεργάτης της HVS London.
Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές υιοθέτησαν προσέγγιση αναμονής όσον αφορα στις επενδύσεις σε ξενοδοχεία, πράγμα που σημαίνει ότι σημαντικά κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα και, όπως αποδείχθηκε ξανά το 2023, τα ξενοδοχεία αποτελούν μια ισχυρή επενδυτική επιλογή.