Πτωτικά κατά 18%, σε ετήσια βάση, κινήθηκαν οι συναλλαγές ξενοδοχείων στην Ευρώπη το 2022.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση HVS European Hotel Transaction Report οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 13,3 δισ. ευρώ, με τη μέση τιμή ανά δωμάτιο να σημειώνει άνοδο κατά 13%.

Το έτος ξεκίνησε δυναμικά με την αρχική δραστηριότητα να ξεπερνά το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία περιόρισαν σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα για το υπόλοιπο.

Η εμπιστοσύνη δέχθηκε πλήγμα από τη ρωσική εισβολή, η οποία τροφοδότησε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και τροφίμων, αύξηση του συνολικού πληθωρισμού και υψηλότερα επιτόκια.

Η ροή των συναλλαγών δέχθηκε πιέσεις από τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων και τη μείωση της δραστηριότητας των δανειστών, ενώ η αύξηση του λειτουργικού κόστους, που οφείλεται στον διψήφιο πληθωρισμό και τις ελλείψεις προσωπικού, επηρέασε τις προβλέψεις για τα κέρδη.

Το χάσμα προσφοράς-ζήτησης διευρύνθηκε σημαντικά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, με τους περισσότερους αγοραστές να αναζητούν συμφωνίες που ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν, καθώς οι πωλητές ήταν απρόθυμοι να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.

Το ενεργητικό μεμονωμένων συναλλαγών ανήλθε συνολικά σε 8,8 δισ. ευρώ για το έτος, πτώση 14% συγκριτικά με το 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και πάλι η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα το 2022, με την Ισπανία να διατηρεί τη δεύτερη θέση και με τη Γαλλία να αντικαθιστά τη Γερμανία ως την τρίτη πιο ενεργή επενδυτική θέση.