Στα 2 δις. λίρες ανήλθε η αξία των συμφωνιών στον κλάδο φιλοξενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2023, σύμφωνα με την Knight Frank.

Το τέταρτο τρίμηνο ήταν το ισχυρότερο του έτους για επενδύσεις στον κλάδο με συμφωνίες αξίας 615 εκατ.λιρών, που αντιπροσωπεύουν το 31% της συνολικής ετήσιας επενδυτικής δραστηριότητας.

Η εταιρία Knight Frank εκτιμά ότι η δυναμική αύξησης της επενδυτικής δραστηριότητας στα τέλη του 2023 θα παραμείνει και το 2024, παρά το αυξανόμενο κόστος του χρέους.

Ωστόσο, παρά την πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη, το αυξανόμενο κόστος του χρέους, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και η διευρυνόμενη αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των τιμών αγοραστή και πωλητή συνέβαλαν στη μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας για το σύνολο του προηγουένου έτους.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός ετήσιος όγκος επενδύσεων μειώθηκε κατά 37%, συγκριτικά με το 2022, για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ κινήθηκε κατά 57% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Εξαιρουμένου του έτους 2020 που επηρεάστηκε από τον Covid, τα επίπεδα επενδύσεων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Η ξενοδοχειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει μια από τις ξενοδοχειακές αγορές με τη μεγαλύτερη ρευστότητα και συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές από το εξωτερικό που επιδιώκουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στον κλάδο.

Οι ξένες επενδύσεις

Οι ξένες επενδύσεις το 2023 ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 760 εκατομμύρια στερλίνες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 39% του συνολικού όγκου των συναλλαγών.

Η δραστηριότητα από Ευρωπαίους επενδυτές κατέγραψε ετήσια άνοδο 40% το 2023 σε πάνω από 350 εκατ. λίρες, ενώ τα κεφάλαια που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Ασία επίσης αυξήθηκαν.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους αντιπροσώπευε το 29% των συνολικών ετήσιων επενδύσεων, που ισοδυναμεί με 570 εκατ. λίρες συναλλαγών.

Το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε σημαντική μείωση των επενδύσεων κατά το 2ο και το 3ο τρίμηνο και η ομάδα των αγοραστών περιορίστηκε κυρίως σε έμπειρους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, HNWI και οικογενειακά γραφεία που αναζητούν μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες και σε αυτούς τους παίκτες ιδιωτικών μετοχών που έχουν ήδη θέση στο αγορά. Αυτοί οι επενδυτές αντιπροσώπευαν πάνω από το 70% του συνολικού ετήσιου όγκου επενδύσεων.

Το 4ο τρίμηνο του 2023, η πώληση των δύο ξενοδοχείων Hoxton στο Archer Hotel Capital έναντι 215 εκατ. λιρών, συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των επενδύσεων στη διάρκεια του τριμήνου.

Η ζήτηση για ξενοδοχειακά περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας με ισχυρή αναγνώριση επωνυμίας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της απόδοσης των συναλλαγών σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, οδήγησε τις αξίες ξενοδοχείων ανά δωμάτιο στο Λονδίνο να αυξηθούν κατά 22% από έτος σε έτος.

Οι συναλλαγές όσον αφορά στην ανάπτυξη ξενοδοχείων, αν και είναι λιγότεροι από τους ιστορικούς όγκους, έχουν δει τους επενδυτές να κεφαλαιοποιούν τη διαρθρωτική αλλαγή που συντελείται στην αγορά γραφείων, για να επανατοποθετήσουν τα κτίρια ή να ανακατασκευάσουν τις τοποθεσίες για χρήση σε ξενοδοχεία.

Δύο παραδείγματα περιλαμβάνουν την αγορά από τον Dalata της πλατείας St. Andrew’s Square 28 στο Εδιμβούργο, για την κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου Clayton 153 δωματίων και την εξαγορά του New London House από τη Whitbread. Με τις πολιτικές σχεδιασμού που υποστηρίζουν τον επαναπροσδιορισμό των γραφείων, οι μελλοντικοί επενδυτές πρόκειται να αναζητήσουν ευκαιρίες τόσο στο Λονδίνο όσο και σε βασικούς περιφερειακούς προορισμούς στο κέντρο της πόλης.

Εκτιμήσεις για το 2024

Ενώ οι συμφωνίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθούν στο τρέχον περιβάλλον, η ανάκαμψη της δραστηριότητας που αποδεικνύεται από την αυξημένη ροή συναλλαγών το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η οικονομική εικόνα βελτιώνεται.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Knight Frank αναμένει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να διατεθούν στην αγορά, τροφοδοτούμενα από την αύξηση των πιέσεων από τους χρηματοδότες, τις περιορισμένες επιλογές αναχρηματοδότησης, τη λήξη του αμοιβαίου κεφαλαίου, τα υποεπενδυμένα περιουσιακά στοιχεία με χαμηλές αξιολογήσεις EPC και τις πιο ταλαιπωρημένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.