Τα βραχυπρόθεσμα καταλύματα διατήρησαν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης από τα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Αυτό αποκαλύπτουν ευρήματα μιας κοινής παγκόσμιας ανάλυσης από την STR και την AirDNA.

Η STR και η AirDNA εξέτασαν συγκεκριμένα την απόδοση παραδοσιακών ξενοδοχείων, με βραχυπρόθεσμα ενοίκια (στούντιο και μονάδες ενός υπνοδωματίου) και μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις (δύο υπνοδωμάτια ή περισσότερα).
Η έρευνα χρησιμοποίησε εβδομαδιαία δεδομένα από τον Μάρτιο του 2019 έως την εβδομάδα που λήγει στις 27 Ιουνίου.

  • Οι διακυμάνσεις της προσφοράς παρέμειναν συνεπείς στους τρεις τύπους καταλυμάτων.
  • Τα παραδοσιακά ξενοδοχεία σημείωσαν τις πιο σοβαρές μειώσεις στην απόδοση από έτος σε έτος. Καθώς και τα χαμηλότερα απόλυτα σημεία κατά την πανδημία.
  • Κατά την τελευταία εβδομάδα της έρευνας, τα μεγαλύτερα βραχυπρόθεσμα ενοίκια παρουσίασαν το υψηλότερο επίπεδο πληρότητας 61,4%. Τα πιο μικρά βραχυπρόθεσμα ενοίκια που συγκρίθηκαν με τα ξενοδοχεία ανήλθαν στο 58,2%, ενώ τα παραδοσιακά ξενοδοχεία ήταν 39,2%.
  • Τα μεγαλύτερα βραχυπρόθεσμα καταλύματα παρουσίασαν την πιο ευνοϊκή ποσοστιαία μεταβολή εβδομάδας-εβδομάδας στο μέσο ημερήσιο ποσοστό (ADR).
    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων τα παραδοσιακά ξενοδοχεία παρουσίασαν την υψηλότερη αύξηση 5,1% και 2,4% αντίστοιχα ανά εβδομάδα.
  • Οι περιφερειακές περιοχές βλέπουν ταχύτερα κέρδη απόδοσης από τις αστικές περιοχές στους δύο τομείς διαμονής.

Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις καλύπτουν την ανάγκη για μεγαλύτερες διαμονές, με κρατήσεις τουλάχιστον δύο εβδομάδων τώρα περισσότερο συχνές από πριν από την πανδημία, λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AirDNA Σκοτ Σάτφορντ.
Και παρέχουν «την αντιληπτή ασφάλεια του να μην χρειάζεται να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους».