Μειωμένες κατά 38,8% ήταν οι επενδυτικές συμφωνίες στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου το 2022, σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρείας δεδομένων και αναλύσεων GlobalData.

Συνολικά υπήρξαν 365 συμφωνίες (που αφορούν, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις και εξαγορές και χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο Aurojyoti Bose, Επικεφαλής Αναλυτής της GlobalData, απέδωσε αυτή την εξέλιξη στην αύξηση των επιτοκίων, στον διαφαινόμενο φόβο ύφεσης και στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Η περιοχή της Ευρώπης αντιπροσώπευε το υψηλότερο μερίδιο του αριθμού των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Ασία-Ειρηνικό, τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τη Νότια και Κεντρική Αμερική.

Η Ευρώπη σημείωσε πτώση 46% σε ετήσια βάση στον όγκο συναλλαγών, η Ασία-Ειρηνικός, η Βόρεια Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική και οι περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής σημείωσαν πτώση στον όγκο των συναλλαγών κατά 19%, 47,6%, 20% και 23,1%, αντίστοιχα, κατά το πρώτο εξάμηνο 2023 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αρκετές βασικές αγορές κατέγραψαν επιβράδυνση στη δραστηριότητα επενδυτικών συναλλαγών που σχετίζεται με τα ταξίδια και τον τουρισμό αυτό το εξάμηνο. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ισπανία σημείωσαν πτώση στον όγκο των συμφωνιών κατά 47,7 %, 44,8%, 21,4%, 21,1%, 33,3%, 20%, 62,1% και 69,2%, αντίστοιχα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Εξαίρεση σε αυτή την πτωτική τάση ήταν η Κίνα, που κατέγραψε αύξηση 18,2% στην ανακοίνωση συμφωνιών στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο.