Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ελλείψεις προσωπικού του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (ATC), έπληξαν με καθυστερήσεις σχεδόν το ένα πέμπτο των πρωινών πτήσεων της Ryanair, χθες Τρίτη 13 Αυγούστου.

Αυτό ανακοίωσε η low cost αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης. Οπως ανέφερε επηρεάστηκε το 18% των αναχωρήσεων «πρώτου κύματος», συνολικά 103 από τα 583 αεροσκάφη.

Ο αερομεταφορέας ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες για τις «υπερβολικές καθυστερήσεις πτήσεων» που προκλήθηκαν από ελλείψεις προσωπικού του ATC, μια κατάσταση που όπως είπε επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Ο αερομεταφορέας δήλωσε πως «Οι υπηρεσίες της ATC αυτό το καλοκαίρι, συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση, παρά το γεγονός ότι ο όγκος σε πτήσεις είναι 5% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019, με επαναλαμβανόμενες ελλείψεις προσωπικού.

Αυτές οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις πτήσεων λόγω κακής διαχείρισης του ATC είναι απαράδεκτες.
Ζητούμε συγγνώμη από τους επιβάτες μας για αυτές τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις πτήσεων της ATC, οι οποίες είναι βαθιά λυπηρές αλλά πέρα ​​από τον έλεγχο της Ryanair».

Η Ryanair επικρίνει μακροχρόνια την απόδοση της ευρωπαϊκής ATC και κατηγόρησε το κέντρο ελέγχου του Μάαστριχτ για καθυστερήσεις σε περισσότερο από το 30% των 3.500 πτήσεων της στις 27 Ιουνίου.

Ο Neal McMahon, Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων δήλωσε τότε ότι «Τα τελευταία τρία χρόνια, τα τέλη ATC στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά τα επίπεδα προσωπικού και υπηρεσιών συνέχισαν να μειώνονται».

Ο ευρωπαϊκός φορέας διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι καθυστερήσεις ATC δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς «μεταμόρφωση» του συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Eurocontrol σημείωσε ότι η πίεση για εξοικονόμηση κόστους στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας ήταν «ακόμη υψηλή», με αποτέλεσμα να δημιουργείται «πρόκληση να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός» ειδικευμένων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Προέτρεψε να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος εν μέσω «σημαντικού κατακερματισμού».