Τo πρώτο εικονικό μουσείο στη Μεσόγειο, με την ονομασία Underwater Malta, βρίσκεται στη Μάλτα. Πρόκειται για έναν νέο και καινοτόμο τρόπο που επιτρέπει στους θεατές να έχουν πρόσβαση σε υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους της Μάλτας.

Ο στόχος του μουσείου είναι να έχουν οι επισκέπτες μία πανοραμική υποβρύχια θέα που είναι συνήθως ορατή μόνο καταδύοντας βαθιά στα νερά της Μεσογείου.

Η Μάλτα έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου και εκτιμάται ότι αυτό το εικονικό υποβρύχιο μουσείο θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους δύτες στη Μάλτα.

Το έργο Underwater Malta, που περιλαμβάνει 10 αρχαιολογικούς χώρους σε πρώτη φάση, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τουριστική Αρχή της Μάλτας, το Πανεπιστήμιο της Μάλτας και την Heritage Malta.

Το εικονικό αυτό μουσείο που χρησιμοποιεί τρισδιάστατα μοντέλα, βίντεο VR και φωτογραφίες, επιτρέπει στο κοινό να αποκτήσει πλήρη εμπειρία μιας υποβρύχιας εξερεύνησης.

Ο καθηγητής Τιμ Γκάμπιν, από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, τόνισε ότι «η έννοια του μουσείου υπογραμμίζει τη σημασία της κληρονομιάς της Μάλτας που μπορεί να βρεθεί μόνο κάτω από το νερό. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπήρξε έντονη έρευνα πίσω από αυτό το έργο χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και τεχνολογία για να αποκαλύψουμε τους 10 αρχαιολογικούς χώρους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τουριστικής Αρχής της Μάλτας Γκάβιν Γκουλιά σημείωσε ότι «αυτό είναι το πρώτο, όχι μόνο για τη Μάλτα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Αυτό το εικονικό μουσείο θα εμπλουτίσει επίσης τον καταδυτικό τουρισμό». Ο Γκουλιά σημείωσε ότι το 2019 υπήρχαν πάνω από 100.000 τουρίστες που επισκέπτονταν τη Μάλτα και συμμετείχαν σε καταδυτικές δραστηριότητες. «Αυτό το έργο θα κάνει περισσότερο προσιτή την πολιτιστική κληρονομιά της Μάλτας σε όλους τους τουρίστες, όχι μόνο στους δύτες», προσέθεσε.