Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ρωσία περιβάλλεται από τρεις τεράστιες αγορές πηγών. Την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Το 2022, η Credit Suisse μελέτησε τον αριθμό σε ταξιδιώτες από διαφορετικές χώρες με καθαρά περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με την μελέτη, σε μια ακτίνα πτήσης 8 ωρών από τη Ρωσία, υπάρχουν 639 εκατομμύρια άνθρωποι με καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 100.000 δολαρίων.
Η Ρωσία έχει μια τεράστια δυνητική αγορά με πολλούς οικονομικά ικανούς εισερχόμενους τουρίστες.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι διεθνείς τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρωσία αυξάνονταν σταθερά πριν από την πανδημία.
Το 2019 η χώρα υποδέχθηκε 10,8 εκατομμύρια επισκέπτες, δημιουργώντας 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τουριστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού και της κερδοφορίας, η ρωσική τουριστική βιομηχανία είχε αρνητικό ισοζύγιο.

Το αρνητικό ισοζύγιο του ρωσικού τουρισμού αυξάνεται συνεχώς. Tο 2019, έφτασε στο μείον 25,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλο που η πανδημία και η οικονομική κρίση προκάλεσαν προσωρινή μείωση των ζημιών, το αρνητικό ισοζύγιο βρίσκεται πλέον και πάλι σε άνοδο.

Τα τρέχοντα στοιχεία είναι συγκρίσιμα με το 2015-2016, με αυτά από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία από το 2014 έως το 2021.
Αυτή η τάση οφείλεται στο ότι η Ρωσία κερδίζει πολύ λίγα από τον ξένο τουρισμό.
Από τους διεθνείς τουρίστες κερδίζει 318 δολάρια, σημαντικά λιγότερα από τον μέσο όρο του κλάδου των 1.270 δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν σημαντικά χρήματα στο εξωτερικό. Μόνο το 2019, ξόδεψαν 36 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο αριθμός των αναχωρήσεων αυξήθηκε λόγω τουρισμού προς φιλικές χώρες. Ως αποτέλεσμα, έχουν καταγραφεί 11,6 εκατομμύρια ταξίδια.

Σε σύγκριση με το κόστος εισαγωγής τουριστικών υπηρεσιών, η Ρωσία χρειάζεται να κερδίσει περισσότερα από την εξαγωγή τουριστικών προϊόντων.

Η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει τουριστικά προϊόντα που ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά για να αυξήσει τους ξένους τουρίστες και το εισόδημα.

Αυτό απαιτεί απλούστευση των διατυπώσεων έκδοσης θεωρήσεων, επέκταση των αλληλεπιδράσεων χωρίς θεώρηση με χώρες ανοιχτής συνεργασίας και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από την αποχώρηση των διεθνών συστημάτων πληρωμών από τη Ρωσία.
Τελικά, η Ρωσία χρειάζεται ξένους τουρίστες με υψηλό εισόδημα για να ενισχύσει την τουριστική της βιομηχανία.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης ολοκληρωμένη προώθηση της Ρωσίας για την προσέλκυση τουριστών.