Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στην ανάπτυξη ταλέντων και τη μείωση των απορριμμάτων, επικεντρώθηκε το φόρουμ τουρισμού γαστρονομίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Εθνικοί και διεθνείς ειδικοί συναντήθηκαν στη Νάρα στο 7ο φόρουμ του UNWTO για την προώθηση της συμβολής του γαστρονομικού τουρισμού στην ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων και στην υποστήριξη της βιωσιμότητας.

Ανοίγοντας το φόρουμ ο Zurab Pololikashvili, Γενικός Γραμματέας του UNWTO, υπογράμμισε ότι αυτό “αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για τους ειδικούς να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές τους και να ενισχύσουν τον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού στο ταλέντο, τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την κοινωνική ένταξη και να τονίσουν τη σημασία του για την περιφερειακή και αγροτικής ανάπτυξης.”

Τουρισμός για τη νεολαία και ενδυνάμωση του φύλου

Για να διασφαλιστεί ότι ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να χρησιμεύσει ως μοχλός για την προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών και των νέων, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη παροχής καλύτερων συνθηκών εργασίας και δέσμευσης για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων.

Παράλληλα, το φόρουμ εστίασε επίσης στους καλύτερους τρόπους σχεδιασμού στρατηγικών και πρακτικών γαστρονομικού τουρισμού που διασφαλίζουν:

  • Βιώσιμη χρήση των πόρων.
  • Προώθηση τοπικών προϊόντων και τεχνογνωσίας.
  • Υπεύθυνη κατανάλωση.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη μείωσης της σπατάλης τροφίμων ως μέσου υποστήριξης ενός πιο βιώσιμου παγκόσμιου συστήματος τροφίμων.

Παγκόσμιος Οδικός Χάρτης για τη μείωση απορριμμάτων τροφίμων στον τουρισμό

Με την ευκαιρία αυτή, ο UNWTO ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση για τον Παγκόσμιο Οδικό Χάρτη για τη Μείωση των Απορριμμάτων Τροφίμων στον Τουρισμό, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αειφόρου Τουρισμού One Planet, για να επιτρέψει τη συνεπή δράση και να ενισχύσει την κυκλικότητα.

Επιχειρήσεις δεσμεύονται στον ηθικό τουρισμό

Εννέα εταιρείες από την Ιαπωνία υπέγραψαν τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα στον Παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας για τον Τουρισμό παρουσία του Γενικού Γραμματέα του UNWTO, του Αντιπροέδρου του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Προϊσταμένου του Γραφείου Περιφερειακής Υποστήριξης του UNWTO για την Ασία. και τον Ειρηνικό και τον Κυβερνήτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νάρα.

Το φόρουμ του 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία.