Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο ενσωματώνουν τη βιοποικιλότητα στις τουριστικές τους πολιτικές, αλλά τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους παραμένουν περιορισμένα, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση από Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism).
Ενώ το 95% των εθνικών πολιτικών για τον τουρισμό αναγνωρίζουν τη φύση ως πρωταρχικό πλεονέκτημα στους προορισμούς, συχνά δεν έχουν ρεαλιστικά σχέδια για πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης.
Η έκθεση «The Integration of Biodiversity in National Tourism Policies», διερευνά την περίπλοκη σχέση μεταξύ του τουριστικού τομέα και της βιοποικιλότητας.
Αξιολογεί πώς 80 εθνικές τουριστικές πολιτικές ενσωματώνουν τις αξίες της και εμβαθύνει την κατανόηση τους με τέσσερις λεπτομερείς υποενότητες:
- Αφηγήσεις πολιτικής
- Δηλώσεις πολιτικής
- Στρατηγικά προγράμματα
- Δεσμεύσεις για παρακολούθηση
Ρίχνοντας φως στην έκταση και το βάθος προσπαθειών ολοκλήρωσης, η έκθεση λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τη διεθνή κοινότητα, ενθαρρύνοντας πιο σθεναρή δράση προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Η βιοποικιλότητα και η ανταγωνιστικότητα πάνε χέρι-χέρι
Το εισόδημα και η τοπική απασχόληση που δημιουργείται από τον τουρισμό που βασίζεται στη βιοποικιλότητα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις κοινότητες, τις τοπικές αρχές και τις κυβερνήσεις που θα επενδύσουν σε αυτή.
Ο βιώσιμος τουρισμός προέκυψε ως ανάγκη, στο πλαίσιο της προστασίας του πλανήτη μας, υπό τη λογική ότι δεν μπορεί στην καθημερινότητα μας να υιοθετούμε όλο και φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές και από την άλλη να επιλέγουμε τρόπο διακοπών που επιβαρύνει τη φύση.
Η βιοποικιλότητα και η ανταγωνιστικότητα πάνε χέρι-χέρι. Οι προορισμοί και οι επιχειρήσεις μπορούν να ανθίσουν, ενώ συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία των ειδών της φύσης με πολλούς τρόπους.
Η προώθηση πρακτικών του είδους στον τουρισμό είναι απαραίτητη εάν ο τομέας θέλει να συμβάλει αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ατζέντα του 2030.
Οπως σχολιάζει ο Zurab Pololikashvili, Γενικός Γραμματέας Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών «ως διαχειριστές των φυσικών πόρων του πλανήτη, είναι ζωτικής σημασίας να προωθήσουμε μια συμβιωτική σχέση μεταξύ τουρισμού και περιβάλλοντος.
Αυτή η έκθεση όχι μόνο αποκαλύπτει την αμοιβαία εξάρτηση της βιοποικιλότητας και του τουρισμού, αλλά υπογραμμίζει επίσης την κρίσιμη σημασία των συνεκτικών πολιτικών για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους».