Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου στις οποίες ζουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι (με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων), αποκαλύπτει η Henley & Partners. Οι ΗΠΑ και η Κίνα κυριαρχούν στο top 10.

  • Η Νέα Υόρκη φέρει το στέμμα της πλουσιότερης πόλης στον κόσμο με 340.000 εκατομμυριούχους.
    Άλλα αμερικανικά κέντρα πλούτου -η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες- έρχονται στην 3η και 6η θέση, με 285.000 και 205.400 κατοίκους με υψηλή περιουσία, αντίστοιχα.
  • Το Τόκιο, το οποίο ηγείτο της κατάταξης πριν από δέκα χρόνια, πέφτει στη 2η θέση με 290.300 εκατομμυριούχους.
  • Το Λονδίνο, η πλουσιότερη πόλη στον κόσμο για πολλά χρόνια, πέφτει στην 4η θέση με 258.000.
  • Η Σιγκαπούρη, που θεωρείται ευρέως ως η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις πόλη στον κόσμο και ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους μετανάστες εκατομμυριούχους, βρίσκεται στην 5η θέση με 240.100 πάμπλουτους κατοίκους.
  • Το Σίδνεϊ έρχεται στη 10η θέση με 126.900 εκατομμυριούχους. Το Σίδνεϊ, που φιλοξενεί μερικά από τα πιο πολυτελή προάστια κατοικιών στον κόσμο, γνώρισε ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση του πλούτου τα τελευταία 20 χρόνια. Προβλέπεται να εισέλθει στις 5 πλουσιότερες πόλεις παγκοσμίως μέχρι το 2040.
Πηγή: Henley & Partners

Οι πόλεις της Ασίας και του Ειρηνικού κερδίζουν έδαφος την τελευταία δεκαετία

Η Κίνα έχει τρεις πόλεις στο top 10, με το Χονγκ Κονγκ (129.500 εκατομμυριούχοι), το Πεκίνο (128.200) και τη Σαγκάη (127.200) να καταλαμβάνουν την 7η, 8η και 9η θέση αντίστοιχα.

Το Πεκίνο και η Σαγκάη ανέβηκαν στην κατάταξη την τελευταία δεκαετία, αλλά το Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση, καθώς από την 4η θέση το 2012 έπεσε στην 7η θέση σήμερα.

ΗΠΑ VS Κίνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα κυριαρχούν επίσης στο top 10 της λίστας των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πόλεων όσον αφορά στους κατοίκους εκατομμυριούχους κατά την τελευταία δεκαετία.

Ένα από τα πιο διαχρονικά δημοφιλή σημεία διακοπών της Κίνας, η Χανγκτσόου, βρίσκεται στην κορυφή των πινάκων από αυτή την άποψη με αύξηση των εκατομμυριούχων κατά 105% μεταξύ 2012 και 2022.

Η πρωτεύουσα υψηλής τεχνολογίας Σεντζέν και η πόλη-λιμάνι Κουανγκτσόου απολαμβάνουν επίσης σημαντική άνοδο εκατομμυριούχων κατά την τελευταία δεκαετία, με 98% και 86%, αντίστοιχα.

Τα τρία ταχύτερα αναπτυσσόμενα hotspots εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ είναι το Οστιν (102% αύξηση), το Γουέστ Παλμ Μπιτς (+90%) και το Σκότσντεϊλ (+88%).

Η Ινδία έχει δύο πόλεις στο top 10 την Μπανγκαλόρ (88%) και το Χιντεραμπάντ (78%).
Στις δύο τελευταίες θέσεις πηγαίνουν στο πολιτιστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σάρτζα (84%) και την πόλη Χο Τσι Μιν στο Βιετνάμ (82%), η οποία αναδεικνύεται γρήγορα ως το επόμενο μεγάλο κέντρο πλούτου της Ασίας.

Σύμφωνα με τον Dr. Juerg Steffen, Διευθύνων Σύμβουλο της Henley & Partners, επτά από τις 10 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου βρίσκονται σε χώρες που φιλοξενούν επίσημα προγράμματα μετανάστευσης επενδύσεων και ενθαρρύνουν ενεργά τις άμεσες ξένες επενδύσεις με αντάλλαγμα δικαιώματα διαμονής ή ιθαγένειας.»

Όπως επισημαίνει «το δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να σπουδάζει και να επενδύει κανείς σε κορυφαία διεθνή κέντρα πλούτου, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ και το Χονγκ Κονγκ, μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της διαμονής μέσω επενδύσεων.

Η δυνατότητα να επιλέγουν οι άνθρωποι μεταξύ πολλών διαφορετικών κατοικιών σε όλο τον κόσμο αποτελεί μια ολοένα και πιο σημαντική πτυχή του σχεδιασμού του διεθνούς πλούτου.»

Ο Andrew Amoils επικεφαλής της έρευνας New World Wealth, λέει ότι οι παραδοσιακοί μαγνήτες πλούτου, όπως το Μονακό και το Ντουμπάι, έχουν επίσης βιώσει ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση των εκατομμυριούχων την τελευταία δεκαετία.

«Αναμφισβήτητα το κορυφαίο ασφαλές καταφύγιο στον κόσμο για τους υπερπλούσιους, ο μέσος πλούτος ενός ατόμου που ζει στο Μονακό ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το την πόλη με την υψηλότερη κατάταξη σε επίπεδο πλούτου ανά κάτοικο, τόνισε.
Είναι επίσης η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, με τις τιμές των διαμερισμάτων να ξεπερνούν τακτικά τα 35.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το Ντουμπάι είναι ένα άλλο καθιερωμένο διεθνές κέντρο πλούτου, με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές του να το καθιστούν μαγνήτη για τους μεταναστευτικούς εκατομμυριούχους από όλο τον κόσμο. Περίπου 3.500 άτομα υψηλού πλούτου μετακόμισαν στην πόλη μόνο το 2022».